19 Δεκ 2018

Η συνοπτική ιστορία ενός προβληματικού αγωνιστικού χώρου...


Ήταν μαθηματικά βέβαιο, με βάση κυρίως το γνωστό ύφος των ανακοινώσεων της ΠΑΕ...
...ειδικότερα για το ζήτημα της χρήσης του AEL FC ARENA, ότι θα οδηγούμασταν σ' έναν ακόμη αδιέξοδο χαρτοπόλεμο, με στόχο την κατάδειξη των κατά τη γνώμη της κάθε πλευράς υπευθύνων για την κατάντια του αγωνιστικού χώρου.


Εν προκειμένω, το ζήτημα σηκώθηκε τόσο πολύ απ' την ΑΕΚ κι έπειτα απ' όλους εμάς, ως πέρα για πέρα υπαρκτό, που δεν τίθεται καν θέμα εντυπώσεων, οι οποίες είναι εξ' αρχής χαμένες για όλους.

Ωστόσο, μέσα απ' αυτή την ανταλλαγή ανακοινώσεων, καθώς έγραψε η ΠΑΕ, απάντησε η "Γήπεδο Λάρισας, ανταπάντησε ο Κούγιας και ολοκλήρωσε τον χορό ο Πηλαδάκης, υπάρχει και μια κάποια ιδέα πληροφοριών που δεν διαψεύστηκαν και με βοηθούν προσωπικά, με βάση τη γνώση προσώπων και πραγμάτων, την δημοσιογραφική εμπειρία και κάποιες συμπληρωματικές μαρτυρίες που αναζήτησα από αξιόπιστες πηγές, να συνθέσω το παζλ των γεγονότων και συνθηκών που μετέτρεψαν το προσδοκώμενο χαλί σε... χάλι!

Εξ' αρχής λοιπόν ο συγκεκριμένος αγωνιστικός χώρος έχει πρόβλημα, γιατί όπως εκτιμούν άνθρωποι που ξέρουν κι ασχολήθηκαν μαζί του, το χώμα που επελέγη ως ένα απ' τα βασικά συστατικά της υποδομής του, δεν ήταν το κατάλληλο για την περίπτωση, με συνέπεια το αποστραγγιστικό του σύστημα να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται παραπέρα για την ανάπτυξη και διατήρηση της ποιότητας του χλοοτάπητα.

Γι' αυτό άλλωστε κι από πάντα ετίθετο ζήτημα και πάντα αναρωτιόμασταν γιατί ποτέ αυτό το γήπεδο δεν είχε τον αγωνιστικό χώρο που του έπρεπε, στη διάρκεια που θα έπρεπε. Πολλοί πίστευαν και πιστεύουν ότι η ζημιά έγινε στο περιβόητο ματς με τα χιόνια, κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά τότε η ζημιά ήταν μόνο επιφανειακή. Εξάλλου, ανάλογα με το πρόγραμμα των αγώνων και τις καιρικές συνθήκες, ήταν πολλά τα μεσοδιαστήματα που το 'χουμε δει και σε καλή κατάσταση, αλλά ποτέ ιδανική!

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε βέβαια μια ιδανική κατάσταση, θα πρέπει να πάμε στο καλοκαίρι του 2015, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, όπου αν δεν απατώμαι με καθοριστική συνδρομή της ΕΠΟ, έγινε ανακατασκευή αλλά μόνο του τάπητα, που έτσι κι αλλιώς είχε να χρησιμοποιηθεί απ' την ΑΕΛ από το καλοκαίρι του '13 (επί Πλεξίδα έγιναν μόνο δύο φιλικά με ΑΕΚ και Παναχαϊκή). Μοιραία λοιπόν το βάρος για την διατήρηση της καλύτερης δυνατής κατάστασης, έπεσε πάλι στη συντήρηση και τις πεπερασμένες δυνατότητές της.

Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι έκτοτε, με βάση τους όρους της σύμβασης μεταξύ "Γήπεδο" και ΠΑΕ, που καθόρισαν την επιστροφή της ΑΕΛ στο AEL FC ARENA εκείνο ακριβώς το καλοκαίρι του '15, η ευθύνη συντήρησης βαρύνει την ομάδα και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι στο επίπεδο αυτό έχει γίνει εκ μέρους της το καλύτερο που θα μπορούσε.

Αντιθέτως, εκτιμώ ότι έγινε και γίνεται επιλογή φθηνών λύσεων, έπειτα τουλάχιστον απ' την αποχώρηση στα μισά εκείνης της σεζόν της εταιρείας που είχε κάνει την ανακατασκευή και φρόντιζε ακολούθως και για τη συντήρηση. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα την εταιρεία εκείνη να έχει ακόμη... θέματα με την ΠΑΕ!

Οι φθηνές λύσεις που αναφέρω φυσικά δεν έχουν να κάνουν με την γνώση και την εξειδίκευση των προσώπων, που αδυνατώ έτσι κι αλλιώς να κρίνω εξειδικευμένα για την επάρκειά τους, αλλά με την γενικότερη υλικοτεχνική υποστήριξη που τους παρέχεται, χωρίς όμως και πάλι αυτό να σημαίνει ότι με την καλύτερη δυνατή συντήρηση θα είχαμε και άρτιο χλοοτάπητα, αφού το δομικό πρόβλημα δεν έπαψε να υφίσταται.

Γι' αυτό άλλωστε και πριν τη λήξη της περσινής περιόδου ξεκίνησε μια κουβέντα για πιθανή ανακατασκευή εκ βάθρων. Δηλαδή για ξήλωμα όλου του υποστρώματος του τάπητα, πλυσίματος του αποστραγγιστικού (κροκάλας) ώστε ν' ανοίξουν οι απαιτούμενοι πόροι και εν νέου τοποθέτηση των υλικών υποστήριξης του χόρτου (άμμος, χώμα ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείται). Ήταν μια πρόταση που προϋπέθετε την ισόποση συμμετοχή στο κόστος, που κυμαίνεται από 100-300 χιλιάδες, ανάλογα με την πλευρά που το αξιολογεί (!!!) τριών πλευρών: της ιδιοκτησίας του γηπέδου, της ΠΑΕ και της Λίγκας.

Η καταγγελία της σύμβασης απ' την πλευρά της ΠΑΕ λίγο καιρό μετά, δεν επέτρεψε προφανώς τη συνέχεια αυτής της διαπραγμάτευσης, με συνέπεια να οδηγηθούμε σταδιακά στην σημερινή κατάσταση... Σ' ένα γήπεδο που όταν είναι υγρό, κάθε πάτημα παίρνει μαζί του κι ένα κομμάτι χόρτου, σε βαθμό που να μην υπάρχει σημείο του γηπέδου στο οποίο να μπορεί εύκολα ποδοσφαιριστής να ισορροπήσει και να μπορεί η μπάλα να κυλήσει ομαλά!!!

Επαναλαμβάνω, χωρίς να έχω την ειδική γνώση, προσπαθώ μέσα απ' αυτό το κείμενο να προσεγγίσω το ζήτημα περιγραφικά, διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά πως ούτε η ΠΑΕ δείχνει διατεθειμένη μέσα απ' τις ανακοινώσεις της να κάνει οτιδήποτε περισσότερο απ' αυτό που κάνει για την συντήρηση του αγωνιστικού χώρου, ούτε η "Γήπεδο Λάρισας" δείχνει πρόθεση ανάληψης της ευθύνης με εκ βάθρων αποκατάσταση ενός έτσι κι αλλιώς προβληματικού έργου, απ' τη στιγμή που δεν προχώρησε μόνη της το περασμένο καλοκαίρι σε ανακατασκευή.

Βέβαια, το αν θα πρέπει ο ενοικιαστής-χρήστης να πληρώνει για αποκατάσταση δομικών σφαλμάτων ή αν θα πρέπει να βαρύνεται εξ' ολοκλήρου ο ιδιοκτήτης, είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν απαντιέται εύκολα, καθώς εκατομμύρια ακίνητα κάθε λογής νοικιάζονται γύρω μας κι οι αντιπαραθέσεις επί ανάλογων θεμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο στο οποίο μόνο ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ των άμεσα εμπλεκομένων μπορεί να δώσει αποτελεσματική λύση, συνήθως συμβιβαστική. 

Κι αναρωτιέμαι, υπάρχει άραγε στην συγκεκριμένη περίπτωση οποιαδήποτε τέτοια προοπτική ή απλά αναμένουμε τον επόμενο κύκλο μιας κατά κανόνα άγονης αντιπαράθεσης;













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου