23 Μαΐ 2012

Το χρονικό μιας αποτυχημένης στρατολόγησης!



Η υπόθεση είναι φυσικά τόσο σοβαρή που δεν σηκώνει πλάκα... Είναι όμως και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αναζήτηση των λόγων που μπορεί να οδήγησαν τους ανθρώπους του Εθνικού Γαζώρου στην εγκληματική (όσο και αυτοκτονική) επίθεση σε βάρος της αποστολής του Τυρνάβου. Δηλαδή, πλάκα μπορεί να μην έχει ως γεγονός, αλλά αξίζει τον κόπο να δούμε - μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία - πως έπαθαν οι τύποι τέτοια... πλάκα!


Όταν έμαθα την είδηση ήμουν στα δημοσιογραφικά του γηπέδου της ΑΕΛ, αναμένοντας την έναρξη της αναμέτρησης με τον Αγροτικό. Το πρώτο πράγμα που έκανα, έχοντας εκπλαγεί όπως όλοι, ήταν να ανατρέξω στον βαθμολογικό πίνακα του βορείου ομίλου της Γ' Εθνικής, διευρευνώντας πιθανές αιτίες... Άξιζε ο Γάζωρος να ρισκάρει με τέτοιο "ντου" την εξ' αιτίας του μη διεξαγωγή του αγώνα; Μήπως υπήρχαν άλλες ομάδες που ήθελαν το μπάχαλο αυτό κι είχαν την δυνατότητα να οργανώσουν προβοκάτσια αυτού του... επιπέδου; Είχε ο Γάζωρος ή κάποιος "γείτονάς" του προηγούμενα με τον Τύρναβο και τους την είχε στημένη;

Συμπέρασμα δεν έβγαινε... Ο Γάζωρος ακόμη και με Χ παρέμενε πρώτο φαβορί για απ' ευθείας άνοδο. Μην σας πω ότι ακόμη και με ήττα είχε το πάνω χέρι... Οι "γριες", που είναι κατά κανόνα ύποπτες στην κατηγορία για τέτοιου είδους περιστατικά με... ρόπαλα, δεν είχαν κανενός είδους όφελος. Οι "Πόντιοι" και οι Τσαριτσανιώτες δεν κάνουν τέτοια, ενώ αν επρόκειτο για "Νικιώτες", θα τους είχαν πάρει χαμπάρι οι ντόπιοι και θα τους είχαν διαολοστείλει. Δεν γίνονται έτσι αυτά... Όσο για τον ίδιο τον Τύρναβο και να μπορούσε, δεν είχε απολύτως κανένα όφελος για να σκηνοθετήσει τέτοιο και τόσο άγριο σκηνικό...

Μοιραία λοιπόν άφησα το θέμα εκεί, χωρίς όμως να 'χει παραδοθεί η περιέργειά μου, την οποία προσπάθησα να ικανοποιήσω συλλέγοντας πληροφορίες επί ένα 48ωρο, ώστε να έχουν και επαρκή διασταύρωση. Που κατέληξα, διαβάζοντας και την σχετική ανακοίνωση της ομάδας του Τυρνάβου, την οποία και παραθέτω πιο κάτω; Είναι τόσο απλό, γι' αυτό ίσως και τόσο δύσκολο να το αποδεχθεί κανείς...

Ο Γάζωρος, θέλοντας να καθαρίσει το ματς με κάθε τρόπο, ώστε να είναι χαλαρός στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του με τον "Ηρακλή Ποντίων", επέλεξε αντί της μεθόδου της καλής φιλοξενίας (ώστε να δημιουργήσει στον αντίπαλο αισθήματα... υποχρέωσης), εκείνη του εκφοβισμού. Για τον σκοπό αυτό, μη έχοντας προφανώς νταραβέρια με επαγγελματίες του είδους, οι οποίοι κοστίζουν και κάτι παραπάνω, στρατολόγησε μια ομάδα 25-30 ατόμων η πλειοψηφία των οποίων είχε συγκεκριμένη φυλετική προέλευση. Αυτή μάλιστα επιβεβαιώνεται και από τις μαρτυρίες και από την ταυτότητα της πλειοψηφίας των εννέα συλληφθέντων και από συγκεκριμένες αναφορές στο υπόμνημα των θυμάτων προς τον αθλητικό δικαστή.

Όταν λοιπόν έγινε το "ντου", μη έχοντας οι συγκεκριμένοι τύποι το υπόβαθρο για να αντιληφθούν την αίσθηση του μέτρου, πέρασαν απ' τον εκφοβισμό στον κυριολεκτικό ξυλοδαρμό, χρησιμοποιώντας καδρόνια, ρόπαλα και ό,τι άλλο θεώρησαν κατάλληλο για την περίσταση. Εκεί ήταν φυσικά που το πράγμα ξέφυγε απ' τον έλεγχο της γηπεδούχου ομάδας, άνθρωπος της οποίας - εξίσου αποδεδειγμένα ήταν μπροστάρης της επίθεσης - η οποία έμεινε με το... καδρόνι στο χέρι, βλέποντας τους Τυρναβίττες να ξαναμπαίνουν στο πούλμαν και να φεύγουν, αντί να μπαίνουν κακήν - κακώς στ' αποδυτήρια, όπως έλεγε ο αρχικός σχεδιασμός.

Τα υπόλοιπα και το τι ακριβώς πιστοποιείται ή όχι νομικά απ' όλα αυτά, θα τα βρει η δικαιοσύνη. Εγώ αρκούμαι προς το παρόν στην ανεύρεση της μιας και μοναδικής ερμηνείας που μπορεί να δικαιολογήσει όσα συνέβησαν. Μια ερμηνεία που την ασπάζομαι, έχοντας από πρώτο χέρι την εμπειρία των επειδοσίων στον αγώνα της ΑΕΛ στη Χαλκίδα, τον Μάιο του 2004. Τότε που μια ανάλογη... στρατιά ανάλογης φυλετικής προέλευσης υποδέχθηκε την αποστολή των "βυσσινί" στο γήπεδο, κρατώντας οριακά την αίσθηση του μέτρου, η οποία φυσικά χάθηκε στη διάρκεια εκείνου του αγώνα.

Πάντως σήμερα, αντίθετα με τότε, υπάρχουν συλλήψεις. Και δεν ξέρω αν με την ανάλογη μέριμνα από πλευράς των αρχών, αποσπαστούν τελικά μαρτυρίες που να καταδυκνείουν τον πραγματικό ένοχο, οποίος φυσικά - στα δικά μας μάτια - κραφώθηκε μόνος του!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ:

"Απευθυνόμενοι σε κάθε αρμόδια αρχή και πολύ περισσότερο στην ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ως αθλητικό σωματείο προγενέστερα και ως ΠΑΕ, εδώ και μια διετία, παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας για δίκαιο και καθαρό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα, συναισθανόμενοι την ευθύνη μας για προσφορά στο άθλημα και στο κοινωνικό σύνολο. Αγωνιζόμαστε μάλιστα σε τέτοιο βαθμό για την εξυπηρέτηση των αρχών αυτών, ώστε ουδέποτε απασχολήσαμε οποιονδήποτε με αρνητικό σχολιασμό των ενεργειών μας και πολύ περισσότερο, ουδέποτε απασχολήσαμε την αθλητική δικαιοσύνη για την συμπεριφορά παραγόντων ή φιλάθλων μας.

Γι’ αυτό ακριβώς και αισθανόμαστε δυσάρεστα που στη συγκεκριμένη συγκυρία είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στην δημόσια καταγγελία ενός περιστατικού που όσο μας αιφνιδίασε, άλλο τόσο και μας εξόργισε, αναγκάζοντάς μας να στραφούμε πλέον και εναντίον των κάθε λογής υπευθύνων. Αναφερόμαστε φυσικά στην άνανδρη και εγκληματική επίθεση στην αποστολή της ομάδας μας, που έλαβε χώρα έξω από τα αποδυτήρια του γηπέδου του Εθνικού Γαζώρου, κατά την εκεί άφιξή της, για την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής 20/5/2012.

Ήδη πολλές από τις πτυχές του συμβάντος είναι γνωστές από μαρτυρίες και ρεπορτάζ, σε βαθμό που άπαντες έχουν πειστεί και το έχουν καταδικάσει. Ωστόσο, εκφράζοντας πλέον και εγγράφως την επίσημη θέση της ομάδας μας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταγγείλουμε:

Α) Το ΤΑΠ Εθνικός Γαζώρου και προσωπικά τον πρόεδρό του Γεώργιο Καλαποτλή, τους οποίους και θεωρούμε επί της ουσίας αυτουργούς (φυσικούς και ηθικούς, αντίστοιχα) της επίθεσης που δέχτηκαν τα στελέχη της αποστολής μας κατά την άφιξή τους στο γήπεδο, από στρατολογημένη ομάδα 25-30 ατόμων, οι οποίοι έφεραν λοστούς και καδρόνια και δεν δίστασαν να στείλουν αιμόφυρτους στο Νοσοκομείο τρεις ποδοσφαιριστές μας και τρεις συνοδούς τους. Μάλιστα, τον εν λόγω κύριο τον καταγγέλλουμε επιπροσθέτως και για την υποκριτική έως προκλητική συμπεριφορά του, όταν τρεις ώρες μετά το περιστατικό έσπευσε στο Νοσοκομείο ζητώντας – αντί συγγνώμης – να κάνει ο ίδιος (γεωπόνος… γαρ) ιατρικό έλεγχο στα θύματα, τα οποία και χλεύαζε λίγο αργότερα στο αστυνομικό τμήμα, κατά τη διαδικασία αναγνώρισης των συλληφθέντων. Πάλι καλά που στην επίσημη ιστοσελίδα του το ΤΑΠ Εθνικός Γαζώρου αποδέχεται τουλάχιστον την ύπαρξη του περιστατικού, αλλά εξίσου υποκριτικά το καταδικάζει, αγνοώντας ότι ο επικεφαλής των επιτιθέμενων (και πλέον, μεταξύ των κρατουμένων) ήταν ενδεδυμένος με τα επίσημα διακριτικά της ομάδας του, της οποίας τελούσε ως μέλος της αποστολής της στον αντίστοιχο αγώνα του α’ γύρου στον Τύρναβο!!!  

Β) Την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, στο βαθμό που δεν μερίμνησε για την συνοδεία της αποστολής (παρά την σχετική έγγραφη ειδοποίηση) και πολύ περισσότερο, για την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης από τα τρία εντεταλμένα όργανά της, κατά την άφιξή μας στο γήπεδο. Από κει και πέρα, σαφώς και αναγνωρίζουμε την μέριμνα που επέδειξε τόσο για την άμεση σύλληψη εννέα εκ των δραστών, όσο και για την εξυπηρέτηση των αναγκών του συνόλου των μελών της αποστολής μας, η οποία και κατέφυγε ομαδικά στους χώρους του Νοσοκομείου Σερρών, προκειμένου να προστατευτεί.

Γ) Κάθε άλλο φυσικό ή ηθικό υπεύθυνο για την απόπειρα δολοφονίας της αξιοπρέπειας του ποδοσφαίρου και όσων το στελεχώνουν.

Περαιτέρω, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό σε βάρος μας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του σωματείου μας. Το καταδικάζουμε, όπως θα κάναμε σε οποιοδήποτε ανάλογο συμβάν και όπως ανεπίσημα πράξαμε όταν ο ίδιος ο Εθνικός Γαζώρου κατήγγειλε μικρότερης έντασης και έκτασης συμπεριφορές σε βάρος του, από άλλες ομάδες, κατά την τρέχουσα περίοδο.

Περιμένουμε φυσικά να πράξει το ίδιο και η δικαιοσύνη, αθλητική και ποινική, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της. Πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο θεσμικός της ρόλος την καλεί να απαλλάξει το ποδόσφαιρο απ’ όσους το μολύνουν και το προσβάλουν, εκθέτοντάς το σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι έσπευσαν να συμπαρασταθούν σ’ εμάς και στους ποδοσφαιριστές μας (μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο της Football League κ. Σπύρο Καλογιάννη), αντιλαμβανόμενοι ότι νεαρά παιδιά 16 ετών, που απρόκλητα βρέθηκαν να τρέμουν σύγκορμα, φοβούμενα για την σωματική τους ακεραιότητα, οφείλουμε να τα προστατεύουμε, για να μπορούμε να επενδύσουμε πάνω τους το μέλλον του ποδοσφαίρου και εν γένει της κοινωνίας μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου