11 Δεκ 2013

Τότε που ο "Σερ Τάκης" είπε πως "όσοι βρεθήκαν στο γήπεδο ήταν πραγματικά ΑΕΛ"! (video)


http://www.youtube.com/watch?v=jbftOlb0Tns


Ασφαλώς κι αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση την Κυριακή και το τόνισα, ήταν η επισήμανση του Στράντζαλη για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της ΑΕΛ κι όχι η ίδια η στάση αυτού του κόσμου, που αντικειμενικά τον ξέρω κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη. Αντίθετα, δεν μου προκαλεί εντύπωση η όποια μικρότερη ή μεγαλύτερη δυσαρέσκεια του Βαγγέλλη Πλεξίδα για...


...την προσέλευση στο γήπεδο. Για μένα είναι αναμενόμενη κι αυτή η πενιχρή προς το παρόν προσέλευση, αλλά και η πρώτη αντίδραση ενός ανθρώπου (τουλάχιστον όπως διατυπώθηκε σε σχετικό σχόλιο της "Ελευθερίας της Δευτέρας") που βάζει τα λεφτά του και θέλει μαζική ανταπόκριση για να νιώσει πως πιάνουν τόπο. Όλα έχουν την ερμηνεία τους...

Στον Γιώργο Στράντζαλη για παράδειγμα, θα πω ότι αυτοί οι 2-3 χιλιάδες που 'ταν προχθές στο Αλκαζάρ, συνθέτουν τον πολύ σκληρό πυρήνα των οπαδών της ΑΕΛ. Είναι εκείνοι που βρίσκονται εκεί από απλή, άδολη αγάπη, για να στηρίξουν με στοργή και υπομονή την ομάδα της καρδιάς τους ως το σφύριγμα της λήξης. Ούτε για το θέαμα, ούτε για τον οποιονδήποτε επενδυτή... Κι ας πουν μια κουβέντα παραπάνω όταν αυτό τους χαλάει! Αλίμονο...

Αυτός ο πολύ σκληρός πυρήνας περικλύεται από άλλες 4-5 χιλιάδες ακόμη ψυχές, που καρδιοχτυπούν το ίδιο για την "βασίλισσα του κάμπου", συνθέτουν τον ευρύτερο πυρήνα της, είναι πάντα εκεί στις εκλήσεις για βοήθεια, αλλά οι αντιδράσεις τους ποικίλουν. Άλλος θέλει πρώτα να νιώσει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα κι άλλος, ανεξαρτήτως προσώπων, δεν θέλει να πονάει βλέποντας την ΑΕΛ του να παίζει σ' ερασιτεχνική κατηγορία, με αντιπάλους που ούτε είχε φανταστεί.

Συμπληρωματικά και προς τον Βαγγέλη Πλεξίδα θα πω ότι σ' αυτή τη δεύτερη κατηγορία οπαδών, συγκαταλέγονται κι όσοι σταθερά δήλωναν παρόντες πέρυσι και πρόπερσι στη Football League, αλλά θεωρούν πισωγύρισμα την επιστροφή στο Αλκαζάρ. Ζώντας ως φίλαθλοι επί μια τριετία σ' ένα σύγχρονο διαμέρισμα, θα περάσουν μια-δυο φορές απ' το πατρικό, αλλά δε θα βλέπουν την ώρα να γυρίσουν στην άνεσή τους, εκεί που έμαθαν πια να ζουν μαζί με τα παιδιά και την οικογένειά τους, αν εννοείτε τι εννοώ.

Στην τρίτη κατηγορία οπαδών, που ανοίγει πλέον τον κύκλο πέραν των 10.000, είναι εκείνοι που δεν αντέχουν την αποτυχία, συγκινούνται και παρασύρονται μόνο από επιτυχίες και περικλύονται με τη σειρά τους από τους κλασσικούς "πελάτες" πλέον των γηπέδων, εκείνους δηλαδή που θα πάνε μόνο στα "εμπορικά ματς" (που δεν υπάρχουν φέτος) ή σ' εκείνα που προϋποθέτουν "ξεσηκωμό" για την επίτευξη ενός στόχου, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω!

Για παράδειγμα, στα link που παραθέτω μπορεί κάποιος που θέλει και ψάχνεται να δει τι συμβαίνει... Nα παρακολουθήσει τι γινόταν στον αγώνα παραμονής της ΑΕΛ στη Γ' Εθνική με τη Νίκη Βόλου (σεζόν 2002-03), να δει τη φιέστα της ανόδου απ' τη Γ' Εθνική στη Β' (σεζόν 2003-04), να δει τον χαμό στο ντέρμπι με την Καστοριά ή στο οριακό ματς με τον Θρασύβουλο την ίδια σεζόν, αλλά να δει και τους τρεις, που παρέα με τον... κούκο (σε εποχές πολύ πιο ανθηρές οικονομικά), έσπρωχαν την ΑΕΛ στο 3-2 επί του Κιλκισιακού, στα ξεκινήματα της ίδιας πανηγυρικής χρονιάς! 

"Σήμερα, όσοι βρεθήκαν στο γήπεδο, ήταν πραγματικά ΑΕΛ" είπε τότε με υγρό μάτι ο Παραφέστας κι έτσι είναι...


Συμπέρασμα, προς κ.κ. Στράντζαλη και Πλεξίδα ή μάλλον, με αντίστροφη σειρά:
Κάντε εσείς αυτό που πρέπει, οπλισμένοι με την απαιτούμενη υπομονή και δεν θα χάσετε, όπως δεν θα χάσει και η ΑΕΛ. Μόνο που να γνωρίζετε ότι όσο ανεβαίνει ο αριθμός και η μαζικότητα, τόσο φθήνει η ποιότητα της συμπεριφοράς, χωρίς φυσικά και πάλι - κ. Στράντζαλη - να φθάνει ποτέ στα αρνητικά επίπεδα "άλλων ομάδων"! Δεν το λέω για κακό, ίσα-ίσα... Το επισημαίνω απλά ως μοιραίο! 








5 σχόλια:

  1. Άδολη αγάπη ή αρρωστημένος εγωισμός ωστε να κάνουν πάντα το δικό τους με τις γνωστές συνέπειες. Το γνωστό νταβατζιλίκι δηλαδή που πουλάνε σε όλες τις ομάδες οι οργανωμένοι φίλαθλοι. Αυτοί πάντα ξέρουν με άλλοθι τη βλακεία τους. Ας κάτσουν τώρα τρείς και ο κούκος και να γυρίζουν στα χωριά. Το κακό βέβαια δεν είναι η Γ εθνική (εφόσον συνεπάγεται ξεφόρτωμα των χρεών), το κακό είναι η έλλειψη προοπτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως οι οργανωμένοι έχουν και τα καλά τους και τα κακά τους... Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν αναφέρομαι πουθενά στους οργανωμένους. Αναφέρομαι σε 2-3 χιλιάδες αρχιπιστούς, μεταξύ των οποίων οι οργανωμένοι είναι σαφής μειοψηφία!

      Διαγραφή
    2. δεν το ξεραμε να υποστηριξουμε αντι της γυρας στα χωρια,την συγχωνευση-εκτρωμα με αλλο ονομα για να παιζουμε στην Α και να χαιρεσαι εσυ που θα βλεπεις μπαλιτσα ή να μεινουμε με τον αρχιψευτη προεδρο που σου εφτιαξε το γηπεδο του,με τοσα χρεη και το καραβι ακυβερνητο.επισης το παιχνιδι το μεθαυριανο δεν εχει καμμια σχεση με το επομενο.δεν υπαρχει ρεβανς,ουτε επαναληπτικος,ουτε διαφορα τερματων που διαβασα καπου.αλλο το ενα παιχνιδι και αλλο το αλλο.ενημερωθειτε αλλα τι ζηταω;εδω υπαρχουν ακομα θιασωτες της ΑΕΛοραχουλας για να παιξουμε σ.λιγκ.

      Διαγραφή
  2. Tέλος πάντων κακώς χρησιμοποίησα τον όρο οργανωμένοι. Πολύ φοβάμαι οτι μεγάλο μέρος των "αρχιπιστών" ανήκει στην περιγραφή που έδωσα. Σόρρυ, αλλά η κατάσταση στην ομάδα και η κουλτούρα πάνω στην οποία στήθηκε, δεν με πείθει. Δηλ δεν βλέπω προοπτική. Μακάρι να κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oi organwmenoi dld oi syndesmites einai to mirkotero kommati tis ael ,oloi mazi einai den einai to 2-3% tou kosmou ths omadas kai afto oxi giati den exoume syndesmiako pnevma apla osoi einai se aftous dioksane olo to kosmo me tis kafriles kai thn anyparksia tous se sovara thema ths larisas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή