11 Νοε 2013

Εκείνος έφυγε, αλλά οι υπόλοιποι μένουμε...



Η πρώτη ερώτηση που 'χα κάνει στον Πλεξίδα προεκλογικά και η πρώτη ερώτηση που 'χα κάνει στον Παναγόπουλο τη μέρα της γνωριμίας μας στην Θύρα 3 του Αλκαζάρ, παραμονή της αναχώρησης για Καρπενήσι, αποτελούν τη βάση και ταυτόχρονα, την πεμπτουσία αυτού του κειμένου. Αναλυτικότερα...



Απ' τον Πλεξίδα αναζητούσα την διοικητική του φιλοσοφία, ρωτώντας τον "αν θεωρεί ορθό να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, ακόμη και στις άκρως πετυχημένες χρονιές του στα Τρίκαλα" και η απάντηση που πήρα, θυμίζω ότι ήταν: "Κοίτα όμως το αποτέλεσμα"!

Απ' τον Παναγόπουλο, ακούγοντάς τον τότε να μιλάει για τον "ορίζοντα της επόμενης μέρας", έψαχνα κατ' αρχήν να μάθω αν ανήκει στο περιβάλλον του χρηματοδότη της ΑΕΛ κι αν έχει πλήρη αντίληψη όλων των παραμέτρων, ρωτώντας τον "αν έχει λάβει τις εγγυήσεις που απαιτούνται για να δουλέψει με τον ορίζοντα που εννοεί" και η απάντηση που πήρα ήταν μέσες άκρες: "Έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά μου και στον εαυτό μου"!

Σήμερα πια, με τον χρόνο να 'χει τρέξει για τρεις μήνες και το διαζύγιο των δύο πλευρών να 'ναι δεδομένο κι έχοντας επεξεργαστεί αυτές τις απαντήσεις μέσα και από τα γεγονότα που μεσολάβησαν, νιώθω πως μπορώ με σχετική ασφάλεια να βγάλω και συμπέρασμα για όσα συνέβησαν, αρνούμενος να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ α) ότι υπήρχαν παίκτες που με την αδικαιολόγητη εμφάνισή τους έκαναν νερά στο χθεσινό ματς, για να εκθέσουν τον προπονητή για χάρη όποιου τους πληρώνει ή β) ότι ο Παναγόπουλος με τις εξίσου αδικαιολόγητες αλλαγές του, έριξε λευκή πετσέτα από εγωϊσμό και αντίδραση σε όσα έβλεπε στον αγωνιστικό χώρο, για να εκθέσει ό,τι τον οδήγησε στην έξοδο! 

Γιατί αν πιστέψω οτιδήποτε απ' αυτά τα δύο, οφείλω να τους στείλω όλους στο διάολο, υπογραμμίζοντας ότι κανείς τους δεν κάνει για την ΑΕΛ που έχω στο νου και στην καρδιά μου... 

Πάμε τώρα και σε όσα προηγήθηκαν του αγώνα, μεταξύ των οποίων και η απόφαση Παναγόπουλου, η οποία - ας μη γελιόμαστε - πάρθηκε οριστικά τη στιγμή που έμαθε ότι αποπέμφθηκε ο Λιάπης!

Ο απερχόμενος λοιπόν προπονητής, θα μιλήσει - αν μιλήσει - ορθώς για:


  • Το μείζον ζήτημα του προπονητηρίου, που τον διαβεβαίωσαν ότι θα λυθεί αλλά δεν το είχε ποτέ ως τώρα κι ενώ θα μπορούσε να βρεθεί - νοικιαστεί ένας χώρος, ώσπου να καθαρίσει το τοπίο με τα Δέντρα.
  • Το εξίσου μείζον, για τον ίδιο, συμφωνητικό που δεν υπεγράφη ποτέ και που ήταν απ' τις βασικές αιτίες του πρώτου μεγάλου καυγά. Θέλω αυτή τη ρήτρα είπε ο Παναγόπουλος, αν είναι να βάλουμε κι εμείς αυτή τη ρήτρα είπε ο άλλος κι άναψε το φυτίλι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ως εργαζόμενος δεν ζούσε μέσα στην ανασφάλεια...
  • Το "σπάσιμο" που προκύπτει όταν ακούς τ' αφεντικό σου να σου λέει τη μια πως δεν ντύνεσαι όπως αρμόζει (!), την άλλη πως "έχουμε πρόβλημα στην άμυνα" και εν γένει να προκαλεί απ' το πουθενά εντάσεις στο περιβάλλον των αποδυτηρίων, όπως τότε που 'στειλε απροειδοποίητα κάποιους άγνωστους στο αγωνιστικό τμήμα κι ενώ η ομάδα ετοιμαζόταν για προπόνηση, για να μπουν μέσα και να μετρήσουν το υλικό!
  • Την παρεμβατική διάθεση της ηγεσίας σε πράγματα που δεν προβλέπεται να επεμβαίνει, όπως στην έγγραφη απαγόρευση του ρεπό των παικτών και ουσιαστικά, στην διαμόρφωση του προγράμματος προετοιμασίας (σ.σ. κάτι στο οποίο ο Παναγόπουλος δεν πειθάρχησε ποτέ)...
  • Την προσβλητική για τον ίδιο απόφαση απομάκρυνσης του άμεσου συνεργάτη του, χωρίς προηγουμένως να κληθεί για να εκφράσει κατ' ελάχιστο την άποψή του. Κι εδώ που τα λέμε, για όποιους συμβιβασμούς έχεις να λογοδοτείς μόνο στον εαυτό σου, πάει καλά. Όταν όμως ένα ζήτημα αφορά τρίτο πρόσωπο, τίθεται σίγουρα ηθικό ζήτημα σε βαθμό προσβολής.           
Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν συνέβησαν κι άλλα συγκεκριμένα περιστατικά, όπως π.χ. εκδήλωση δυσαρέσκειας από μέρους της διοίκησης για την διαχείριση κάποιων παικτών. Αν υπήρχαν και τέτοια κρούσματα, καλό είναι να το γνωρίζουμε γιατί ο Παναγόπουλος έφυγε αλλά οι υπόλοιποι μένουμε...

Απ' την άλλη πλευρά, της διοίκησης, θα μιλήσουν για:

  • Απαιτήσεις του Παναγόπουλου, οικονομικές ή και συνθηκών διαβίωσης, ενόψει της υπογραφής του συμφωνητικού, που προέκυψαν στην πορεία και δεν είχαν τεθεί όταν δόθηκαν τα χέρια.
  • Εκδήλωση από μέρους του προπονητή ενός εν γένει ασυνεπούς και δύσκολου χαρακτήρα, ο οποίος πίεζε για διάφορα πράγματα - π.χ. τις πληρωμές του - εκμεταλλευόμενος την καλή πορεία και εικόνα της ομάδας, αλλά και την φήμη του Πλεξίδα ως "προπονητοφάγου", που εύκολα θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τον κόσμο, αν έκανε πως έδιωχνε τον προπονητή.
Εν γένει δηλαδή, για έναν τύπο απόλυτο και δύσκολο στη συνεργασία, που παρασύρονταν πολλές φορές απ' τον εγωϊσμό του. Κι αν κι εδώ υπάρχει κάτι που δεν το γνωρίζουμε, εδώ είμαστε ακόμα, για να το δούμε. Γιατί, είπαμε, εκείνος έφυγε, θα 'ρθει στη θέση του άλλος, αλλά οι υπόλοιποι μένουμε...

Για να ολοκληρώσω πάντως το άρθρο οφείλω να συμπεριλάβω και την άποψη των παικτών, που φρόντιζαν ως χθες ώστε τ' αποδυτήρια να εκπέμπουν υγεία. Φαινόταν απ' την ενέργεια στο γήπεδο και τους πανηγυρισμούς με τον προπονητή τους, πως τους έχει κερδίσει και θύμιζαν ακολουθία κηδείας μετά την ανακοίνωση απ' τον Παναγόπουλο της απόφασής του ν' αποχωρήσει. Με μια διαφορά... Ότι εκείνοι δεν το περίμεναν ότι θα φύγει, όπως εγώ, αλλά το φοβόταν!

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που 'μουπε σοβαρός ποδοσφαιριστής της ομάδας πριν από κανένα 15νθήμερο, μετά το ματς με τον Καμπανιακό αν θυμάμαι καλά... "Είμαστε καλά, δουλεύουμε καλά και φαίνεται. Χαιρόμαστε τις προπονήσεις, χαιρόμαστε τους αγώνες, αλλά όλο κάτι γίνεται και στα καλά καθούμενα σπάει το κλίμα. Φοβόμαστε πως ανά πάσα στιγμή θα γίνει κάτι που θα χαλάσει αυτό το πάρτι"! Γιατί άραγε τόση ανασφάλεια κι αυτοί;

Συμπέρασμα, δεδομένου - ματαξαναλέω - ότι ο Παναγόπουλος έφυγε, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μένουμε:

Προσωπικά, βρίσκω πολλούς λόγους για τους οποίους ο Παναγόπουλος είχε πάτημα να θεωρεί πως από ένα σημείο και μετά του γινόταν σπάσιμο νεύρων για να σηκωθεί να φύγει. Όχι όμως με τον τρόπο που έφυγε. Δηλαδή, μετά από ήττα, μετά απ' την "κακή" μέρα του και δηλώνοντας ως λάθος του το ότι δεν έφυγε νωρίτερα. Είναι γνωστό άλλωστε τι γίνεται στις δουλειές, μετά την απομάκρυνση απ' το ταμείο (σ.σ. αυτό ισχύει και για την πρώτη παράγραφο της δήλωσης Γαλανακόπουλου)! Κι εν τέλει, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, το κύριο λάθος ήταν που δεν έφυγε την Τετάρτη, αλλά έμεινε μέχρι να φύγει... Συμπληρωματικά, δεν μου άρεσε και η επίκληση του κλάματος των πιτσιρικάδων, όπως δεν μ' αρέσει γενικά η επίκληση παιδιών, για οποιονδήποτε λόγο. Το θεωρώ εξωφρενικά εγωϊστικό!

Απ' την άλλη, θεωρώ πως τότε, προεκλογικά, έκανα τη σωστή ερώτηση στον Πλεξίδα. Μπορεί να παρουσιάζει ως κατόρθωμα το γεγονός ότι δεν μπήκε ποτέ ως τώρα στ' αποδυτήρια της ΑΕΛ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν παραμένει κολλημένος με πράγματα που του τρων τα... ρούχα του. Είναι προφανές πως κάτι του την έσπασε ή επεδίωξε να του τη σπάσει, για να τεθεί θέμα προπονητή και κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, πιεστικά ή όχι, ευθέως ή πλαγίως, να τον στείλει ή απλά να τον οδηγήσει στην έξοδο. Το 'χω ξαναγράψει άλλωστε πως στον άνθρωπο πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι... 

Και ξέρετε κάτι ακόμη; Έστω κι αν δεχτούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση έφταιγε αποκλειστικά ο Παναγόπουλος, είναι εκ των πραγμάτων και της στατιστικής, αδύνατον να πιστέψουμε ότι και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις έφταιγαν πάντα οι προπονητές του Πλεξίδα και οι χαρακτήρες τους, αλλά ποτέ ο ίδιος. Πόσο μάλλον, όταν συνοδεύει την συγκεκριμένη συνήθεια με την φράση: "Κοίτα όμως το αποτέλεσμα", που μέσω της συγκεκριμένης πρακτικής δεν μπορεί φυσικά παρά να είναι δικό του επίτευγμα!

Αυτό το τελευταίο καταλαβαίνετε φυσικά γιατί το έγραψα, ε; Γιατί ο Παναγόπουλος έφυγε, αλλά οι υπόλοιποι μένουμε (και μάλιστα στην οικογένεια που θέλουμε να την λέμε και να είναι η ΑΕΛ)...

12 σχόλια:

  1. Χρήστο, αποτύπωσες τις σκέψεις μου σε γράμματα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ξέρω ότι και συ (ή μάλλον το φαντάζομαι) ξενέρωσες τη ζωή σου, όχι που έφυγε ο Παναγόπουλος, αλλά που άρχισε ο Πλέξι να βγάζει τα χούια του και στη Λάρισα. Αλλά εδώ είναι Λάρισα, πολλοί έφυγαν νύχτα, γιατί τους διώξαμε νύχτα. Έχουμε αποδείξει ότι ούτε αχάριστοι είμαστε, μη παραβλέποντας γραφεία-μπουτίκ και το ότι πήρε ένα τρύπιο καράβι, αλλά ούτε εθελοτυφλούμε αφήνοντας όλα αυτά να μας απομακρύνουν απο την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. me dyo logakia giname diafimisi tou Germanou..
    eixame den eixame ton vrikame kai emeis ton (kougia mas)
    em o allos pou tin eide Adriano Galliani kai to vale na klepsei oli tin doksa ap ton Alafouzo me ta Facebook kai ta Twitter.
    filos trikalinos prin kati mines stin erotisi pos ta vlepei ta pragmata mou apantise me erotisi..( ti gnomi exo gia andres pou traviounte san ton Mickey Rourke)
    ena pragma thelo na ksero,ta palikaria tou kyriou NAKA tora ti lene gia ton xromatodoti mas..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ερχόσουν να ψηφίσεις στις εκλογές του ερασιτέχνη. Εγώ προσωπικά τον ψήφισα τον Πλεξίδα γιατί η ομάδα ήθελε άνθρωπο με λεφτά για πέταμα, χωρίς να το σκέφτεται. Με Κιούσηδες και το "μπατάκι" τον Γραβάνη, όσο αγνές και αν ήταν οι προθέσεις του, πρωταθλητισμό δεν έκανες φέτος. Τον Μάη όταν η ομάδα έχει βγει και γίνουν εκλογές για την σύσταση της ΠΑΕ, ο Πλεξίδας μπορεί άνετα να γυρίσει από εκεί που ήρθε. Δεν έχει δεσμευτεί κανείς για να του δώσει την ΠΑΕ.

      Διαγραφή
  3. Σίσυφος
    Ο Σίσυφος τιμωρήθηκε για όλη αυτή τη συμπεριφορά. Οι «κριτές των νεκρών» του έβαλαν ως βασανιστήριο να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού.
    Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα δεν σταθεροποιείτο και έπεφτε από την άλλη. Αυτή η τιμωρία είναι αιώνια για τον «νικητή» του Άδη.
    oscar


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο επαγγελματίας προπονητής που σέβεται τους φιλάθλους αποχωρεί από την ομάδα με ψηλά το κεφάλι. Ο Παναγόπουλος μπορεί να διαλαλούσε ότι ήταν πλήρως ενημερωμένος για το μέγεθος και την ιστορία της ΑΕΛ, αλλά μάλλον παρέλειψε το κεφάλαιο που αναφερόταν στη σύντομη περίοδο του Chris Coleman. Η συμπεριφορά του Ουαλλού θα έπρεπε να αποτελέσει πυξίδα και για τον ίδιο. Είχε διαφωνίες με τη διοικούσα επιτροπή; Σύμφωνοι. Έχει αποφασίσει να μη συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας; Ωραία. Μαζί του! Η τελευταία εντύπωση όμως που έπρεπε να αφήσει επιβαλλόταν να είναι θετική. Κανείς δεν κατάλαβε τι θα πετύχαινε αν άφηνε την ομάδα αβοήθητη εν μέσω αγωνιστικής δράσης, πόσω μάλλον όταν με τις αλλοπρόσαλλες αλλαγές συνέβαλε καθοριστικά στο να χαθεί το παιχνίδι. Έφυγε μετά από μια παταγώδης αποτυχία και στη συνέντευξη τύπου είχε μια αδικαιολόγητη υπεροψία. Κανένας δεν πρόκειται να τον δικαιολογήσει, ακόμα και αν είχε δίκιο σε όσα δήλωσε. Στο καλό και να μη μας γράφει.

    Όσο για το διάδοχο, ένιωσα μεγάλη ανακούφιση όταν διάβασα ότι ο εκλεκτός δεν πρόκειται να είναι ο Παντελίδης.

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω 100% τη σύγκριση με την περίπτωση της φυγής του Κόουλμαν, που στο κάτω-κάτω, είχε ανακοινώσει από πριν την απόφασή του κι έφυγε με νίκη, καταχειροκροτούμενος. Άλλη κουλτούρα, άλλη εμπειρία κι ίσως, άλλος άνθρωπος!
      Αλλά για τον Παντελίδη, μάλλον κάνεις κάποιο λάθος... Εκείνος είναι ο εκλεκτός, η ΑΕΛ δεν φαίνεται πως είναι για εκείνον η εκλεκτή, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή...

      Διαγραφή
  5. Ωραίος ο αποπροσανατολισμός κύριοι ,σε καμία περίπτωση δεν σου καταλογίζω κάτι Χρήστο-δουλεία σου είναι άλλωστε ο σχολιασμός της καθημερινότητας-αλλά μου αρέσει ο συγχρονισμός των γεγονότων .Δεν αποχώρησε ο Παναγόπουλος όταν πήγε να τον αφήσει χωρίς γυμναστή ο Πλεξίδας και εν τέλει αποχωρεί με την συμφωνία να συνεχίσει ο Λιάπης,και όλα αυτά στο καπάκι με το θέμα τον εισιτηρίων .
    Μια γύρα στα αελικά μίντια λέει το εξής ,μέχρι χθες στο στόχο ήταν ο Πλεξίδας κι από χθες μπήκε ο Παναγόπουλος,καλό ?Καλό αλλά το έχουμε ξαναδεί και η επανάληψη δεν σημαίνει κατανάλωση,τουλάχιστον από όλους .
    Επίσης διερωτώμαι ,άμεσος και πρώτος ελεγκτης της κατάστασης ποιος είναι κύριοι ?Η Διοίκησης του Σωματείου βεβαίως,δεν είδα πουθενά κρτική επ αυτού όμως,αντιθέτως τα μόνα πρόσωπα που είναι στην επικαιρότητα είναι αυτά της ΔΕΠ και του επιτελείου .
    Ας μην ξεχνάμε λοιπόν,πως από όλη αυτή την κατάσταση κρίνονται όλοι,και οι επί της σκηνής αλλά και οι επί των παρασκηνίων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΡΤΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΗΘΟΣ !!! ΒΑΖΑΚΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΜΦΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΨΑΧΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ Η ΑΕΛ... ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΨΑΞΕ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ !!! ( ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΝΑΚΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kai tora oloi ta kefalia mesa, MEGALO mas etakse MEGALO mas efere..
    54 (Na ta 100stisi) ta xei ta xronakia o Giorgaros.
    AEL 1964,VAZAKAS TO 1960 4 xronakia mas rixnei..to pe kai to kane o Galiani.
    ena pragma tha thela apo sena file mou kale..
    autos o MEGALOS pou mas ferne den einai o Giorgos VAZAKAS pou prin 7-8 mines dylone sto GOAL h sto DERBY den thymamai akrivos pos einai Eutyxia na douleueis me paragontes opos o Axilleas Mpeos?
    den einai o VAZAKAS pou dylose pos theorei ton Axillea makran ton kalytero Paragonta sto elliniko Podosfairo ??
    Mia dylosi pou tin ekane MEGALOS sta 54 kai oxi sta 21,exei simasia
    an kano lathos pes mou

    YG
    re sy file mou, poso mikriname telika,
    kapote ta palikaria mas,perimenane ton Dermitzaki sto IMPERIAL(Kalos h Kakos)
    tora ti skata ginetai, VAZAKA re sy..
    Ego pou eimei AEL kai pao stin 3 Ethniki kai to koutelo to xo katharo.
    Perastika mas file mou..perastika mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kai gia na min ksexniomaste file mou kale..diavase ti dylone o MEGALOGIGANTAS Vazakas 4 xronia prin gia to Galliani mas..
    Αν και η χρονιά άρχισε με πολλά όνειρα και υποσχέσεις στα Τρίκαλα, το κακό ξεκίνημα δεν έχει αφήσει κανέναν ευχαριστημένο και όλοι ψάχνουν να δουν τι φταίει. Πρώτος ο Γιώργος Βαζάκας άνοιξε το χορό των δηλώσεων για το τις πταιει και η ομάδα δεν ανταπεξέρχεται στις προσδοκίες του κόσμου, θεωρώντας ως μοναδικό υπεύθυνο το τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Νίκο Γαλανακόπουλο.

    «Δυστυχώς, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η ομάδα δεν κατάφερε να ηρεμήσει εξαιτίας ορισμένων γεγονότων εξωαγωνιστικής φύσεως. Ο τεχνικός διευθυντής, Νίκος Γαλανακόπουλος, ο οποίος μετά το φιλικό παιχνίδι με τα Μετέωρα, εισήλθε στα αποδυτήρια και αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές δημοσίους υπαλλήλους και ενώ εγώ δεν ήμουν παρών. Αυτός ο άνθρωπος προξενεί ζημιά στην ομάδα και κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να την υπονομεύσει. Του ξεκαθάρισα ότι εγώ δεν πρόκειται να ανεχτώ τέτοιες καταστάσεις στα αποδυτήρια, καθώς η δουλειά του είναι άλλη. Δεν έχω μιλήσει με τον πρόεδρο για το γεγονός αυτό, αλλά θα το κάνω σύντομα, γιατί πρέπει κάποια πράγματα να σταματήσουν. Αλλιώς η ομάδα δε θα έχει ηρεμία και αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υλοποίηση των στόχων μας», ήταν τα λόγια του Έλληνα τεχνικού στη συνέντευξη τύπου, λίγο μετά το τέλος του αγώνα με τη Κρανούλα(0-0).

    Perastika mas gia mia akomi fora..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην διανοηθείς να κοιμηθείς σήμερα ,έχεις πράγματα να γράψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή