2 Σεπ 2013

Ένα 4ωρο στο Καρπενήσι... (video)


Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ απ' την φιλική αναμέτρηση ΑΕΛ-Βελούχι 5-1


Λίγη αλλά... καλή ήταν η "τζούρα" που πήρα το Σάββατο, ζώντας για ένα (καθαρό) 4ωρο στο περιβάλλον της ΑΕΛ στο Καρπενήσι και παρακολουθώντας φυσικά το πρώτο φιλικό ματς της σεζόν...


Σ' ότι αφορά στο αγωνιστικό μέρος, για το οποίο θα 'χετε διαβάσει ήδη τα σχετικά ρεπορτάζ, θα διευκρινίσω για την ιστορία ότι το πρώτο γκολ ήταν... αυτογκόλ, αφού κακώς ακυρώθηκε προηγουμένως το ένα απ' τα δύο τέρματα που πέτυχαν οι "βυσσινί" (και δεν μέτρησαν) πριν ανοίξει "επισήμως" το σκορ και θα μεταφέρω κάποιες απ' τις εντυπώσεις μου.


Κατ' αρχήν, η διάταξη της ομάδας στο ξεκίνημα, με σχήμα 4-3-3, ήταν :

Γκολκίπερ ο Σικαλιάς, δεξιός οπισθοφύλακας ο Καρανίκας και αριστερός ο Μήτσης, στόπερ οι Βοσκόπουλος, Κορομηλάς, κόφτης ο Νεμπεγλέρας, εναλλάξ με τον Κυριακίδη, ο οποίος ξεκίνησε ως εσωτερικός χαφ, ενώ αριστερό εσωτερικό χαφ ξεκίνησε ο Μπλέντι. Στην επίθεση είχαμε τέλος Πλιάγκα δεξιά, Πατινιώτη αριστερά και σέντερ φορ τον Στεφανίδη. Στην εξέλιξη είχαμε και αμοιβαία αλλαγή θέσεων ανάμεσα σε Μπλέντι και Πατινιώτη.

Σταδιακά στην επανάληψη το αντίστοιχο σχήμα διαμορφώθηκε σε 4-2-3-1 με την ακόλουθη σύνθεση:

Παπαγιάννης κάτω απ' τα γκολπόστ, δεξί μπακ Παπαϊωάννου, αριστερό μπακ Αγτζίδης, στόπερ Πάνος, Ρούσσης, αμυντικά χαφ Σιάκκας, Αγρόδημος, επιθετικό χαφ στον άξονα Τζουμάκης, ο οποίος άλλαξε αμοιβαία με τον Κόιτς, περνώντας στο αριστερό μεσοεπιθετικό άκρο, με τον Ανδριόπουλο δεξιά και τον Γαρυφαλλόπουλο στην κορυφή της επίθεσης.

Θυμίζω εδώ ότι δεν έπαιξαν για προληπτικούς λόγους οι Πία, Γκούρτσας, Αραμπατζής και Σαββίδης.

Τι είδα λοιπόν απ' αυτή την ΑΕΛ κι ανεξάρτητα απ' τη δυναμική του αντιπάλου, μετά από μια εβδομάδα ουσιαστικής προετοιμασίας...


  • Μπήκαν 5 γκολ εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο κι από 5 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, γεγονός που μαρτυράει διάθεση για ομαδική λειτουργία και ύπαρξη επιλογών στο δημιουργικό μέρος του παιχνιδιού.
  • Δέκα ενέργειες της προκοπής, με σωστές κινήσεις απ' όσους συμμετείχαν σ' αυτές, πράγμα σπάνιο για μια ομάδα με τόσο λίγες προπονήσεις στα πόδια της. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει επικοινωνία προπονητή-παικτών, αλλά και αρκετή εμπειρία και ποιότητα στο ρόστερ, ώστε να κερδιθεί σταδιακά το ζήτημα του χρόνου και της ζητούμενης ομοιογένειας.
  • Μια αριστερή πλευρά, με Μήτση, Μπλέντι, Πατινιώτη που εκτός απ' την απαραίτητη ουσία, μπορεί να δώσει και όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές. Εδώ ίσως να αδικείται η δεξιά πλευρά, που είχε και τις απουσίες της, αλλά είναι ακόμη νωρίς...
  • Έναν γνώστη του ποδοσφαίρου, ούτε Καρπενησιώτη, αλλά ούτε Λαρισαίο, που έσπευσε να με ρωτήσει ποιός είναι αυτός αριστερά. Καθόλου τυχαία, αναφερόταν στον Μπλέντι, που με πολλή ενέργεια και κέφι, έδειξε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση!
  • Αρκετό μπόι στο κέντρο άμυνας, που με ανάλογη δουλειά στις "στημένες" φάσεις μπορεί να βοηθήσει και επιθετικά. Συμπληρωματικά αναφέρω την σπανιότητα στην ύπαρξη στο ρόστερ αριστεροπόδαρου στόπερ, όπως είναι ο νεαρός Κορομηλάς, καθώς και την ακρίβεια του Πάνου στην "από πίσω πάσα", που μπορεί να βγάλει εύκολα την ομάδα στην επίθεση.
  • Την θαυμάσια εμφάνιση του Παπαϊωάννου ως δεξί μπακ, καθώς η φετινή ΑΕΛ, παίζοντας κατά κανόνα στην επίθεση, θα χρειαστεί παίκτες που να 'ρχονται απ' τα μετόπισθεν έχοντας τη δυνατότητα του "ένας μ' έναν" και της καλής σέντρας.
  • Τις πολύ καλές κινήσεις των φορ. Κι αν για τον Στεφανίδη ήταν αναμενόμενο, ο Γαρυφαλλόπουλος αφήνει όντως υποσχέσεις...
Φυσικά, δεν είδα μόνο θετικά. Είδα κι αδυναμίες, είτε στην ομάδα είτε σε κάποιους παίκτες, στο βαθμό τουλάχιστον που μπόρεσε ο αντίπαλος να τις αναδείξει. Ωστόσο, ίσως ν' αδικήσω κόσμο αν αναφερθώ ειδικά και χωρίς να δώσω τον απαιτούμενο χρόνο σε προπονητή και παίκτες να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έτσι κι αλλιώς θεωρώ ότι το ρόστερ έχει τις επιλογές, ενώ κρύβει και τις... ευκαιρίες του για κάποιους απ' τους πιτσιρικάδες!

Συνολικότερα τώρα, δεδομένης και της επίσκεψης που έγινε πριν στο ξενοδοχείο, όπου έπεσα πάνω στην αναμνηστική φωτογράφηση της ομάδας, διαισθάνθηκα ότι:

  • Η ΑΕΛ ακόμη και στη Γ' Εθνική πασχίζει να λειτουργήσει πλήρως σε επαγγελματικά πρότυπα, με πολύ αγώνα απ' τους ιθύνοντες και της Ερασιτεχνικής, αλλά και το σύνολο των στελεχών της.
  • Απόλυτος αρχηγός του αγωνιστικού τμήματος, με πρώτο και τελευταίο λόγο ακόμη και σε ζητήματα όχι αυστηρά αγωνιστικά, είναι ο προπονητής. Εν ολίγοις, ο Παναγόπουλος είναι ο τύπος του προπονητή που θέλει να βάζει κανόνες και να ελέγχει την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά άμεσα ή έμμεσα στους ποδοσφαιριστές του.
  • Η ΑΕΛ δεν έχει χάσει την αίγλη της, κάτι που εύκολα το διέκρινε κανείς στη συμπεριφορά όσων επίσης διαμένουν στο ξενοδοχείο (μεταξύ των οποίων η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού), αλλά και στην αντιμετώπισή της απ' τον κόσμο του Καρπενησίου...  
Υ.Γ. Στο υλικό που φέραμε απ' το Καρπενήσι, πέραν αυτού που βλέπετε στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, υπάρχουν έξτρα δηλώσεις των Κώστα Παναγόπουλου, Δημήτρη Πλιάγκα, καθώς και μια αποκλειστική μίνι συνέντευξη του Νίκου Αραμπατζή, για την επιστροφή του στην ΑΕΛ. Όλα αυτά θα τα δούμε επίσης μαζί τις επόμενες μέρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου