21 Ιουν 2012

Το βασικό ερώτημα...


Για να μη γράφω μόνο όταν είναι να "γκρινιάξω", οφείλω να πω ότι τόσο η επιστροφή του Θανάση Μάγγου, όσο και η απόκτηση του Δεινόπαπα, εκτός από τη σφραγίδα Ζιώγα που φέρουν στην... ούγια, προδίδουν και μια στροφή της ΑΕΛ σε υγιή μεταγραφική κατεύθυνση. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί να προσδώσει νόημα και η ιστορική αλλαγή στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ (ως αποχώρηση απ' την προεδρία του μακροβιότερου προέδρου της "βυσσινί" ιστορίας), την οποία είναι όμως νωρίς να εκτιμήσουμε επί της ουσίας. Θα το πράξουμε αφού προηγουμένως πάρουμε σαφή απάντηση στο βασικό ερώτημα που προκύπτει απ' τον διαχωρισμό (;) μετοχικής και εκτελεστικής εξουσίας...



Το βασικό αυτό ερώτημα αφορά ακριβώς στο αν χρειάζεται ή όχι εισαγωγικά η λέξη "διαχωρισμός", δεδομένου ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα δράσης, όταν μεγαλομέτοχος και πρόεδρος δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Στο ένα μοντέλο, το "αφεντικό" αποφασίζει και η διοίκηση εκτελεί. Στο άλλο, το "αφεντικό" κάνει προϋπολογισμό, θέτει οικονομικές προδιαγραφές κι αφήνει εν λευκώ τη διοίκηση στους διοικούντες, απ' τους οποίους και ζητάει λογαριασμό στο τέλος της σεζόν.

Υπάρχει φυσικά κι ένα τρίτο μοντέλο, που προβλέπει την εξ' ολοκλήρου ανάληψη του μάνατζμεντ απ' τους διοικούντες, οι οποίοι όμως είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν οικονομικά μια δική τους πλέον επένδυση ορισμένου χρόνου. Στην περίπτωσή μας όμως το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αποκλειστεί, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Ανδρέας Λιόντος δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του στον επιχειρηματικό στίβο. Εκτός κι αν στο άνοιγμά του ως Λαρισαίος προς Λαρισαίους, βρει τέτοιου τύπου στηρίγματα. Θα το παλέψει πάντως, έτσι ή αλλιώς, καθώς είναι από εκείνους που αναγνωρίζουν ως βίωμα πως σημασία δεν έχει αν πέφτεις, αλλά αν μπορείς να ξανασηκωθείς!

Αν απαντηθούν λοιπόν με σαφήνεια τα παραπάνω, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και περισσότερες εκτιμήσεις. Προς το παρόν μένουμε στην διαπίστωση ότι υπήρξε κάποια εξέλιξη και στα διοικητικά, η οποία εκτός από νέο αέρα στα μεταγραφικά, ίσως προκαλέσει και αντιστροφή των δεδομένων σε περιπτώσεις παικτών που βρίσκονται με το ένα πόδι έξω απ' την πόρτα της ομάδας.

Όσο για το ιδιοκτησιακό, απογοητεύθηκαν μόνο όσοι πίστευαν σοβαρά ότι μπορεί να επέλθει αλλαγή σ' αυτή τη συγκυρία. Εγώ όχι και το ξεκαθάρισα από νωρίς... Όπως από νωρίς ξεκαθαρίζω ότι δεδομένη υποχρέωση του Πηλαδάκη παραμένει η διαχείριση - διευθέτηση των χρεών, με τρόπο που δεν θα επηρεάζει την καθημερινότητα του αγωνιστικού τμήματος και την ψυχολογία του κόσμου στη διάρκεια της σεζόν.

7 σχόλια:

  1. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΙΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ? ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπό τις παρούσες συνθήκες, υγιής μεταγραφική κατεύθυνση είναι να παίρνεις παίκτες που μπορείς να τους πληρώσεις και σε καλή ηλικία, ώστε να έχουν πολλαπλά κίνητρα για να αποδώσουν (π.χ. Μάγγος, Δεινόπαπας). Ως προς τη φυγή παικτών, δεδομένου ότι η ΠΑΕ χρωστάει σε όλους από κάτι, θα 'ναι ευχής έργο να μείνουν εκείνοι που μπορούν να συγκροτήσουν έναν (επίσης καλό ηλικιακά) κορμό σε σχέση με την ομάδα που παρουσιάσθηκε το τελευταίο δίμηνο του πρωταθλήματος (π.χ. γι' αυτό και θεωρώ μείον τη φυγή Κολοβέτσιου)... Κατά τα άλλα, ποιός δεν θα 'θελε να 'χει χρήμα η ομάδα για να βουλώσει τρύπες και ταυτόχρονα να κάνει εξ' ορισμού κινήσεις πρωταθλητισμού; Υπάρχει όμως τέτοιου είδους λύση; Όσο δεν διαφαίνεται, οφείλω να κρίνω με βάση την πραγματικότητα!

      Διαγραφή
  2. Η υγιής μεταγραφική κατεύθυνση, είναι να συμβιβάζεται στις μονομερείς μειώσεις ο εκάστοτε Νεμπεγλέρας, ώστε η δημοσιογραφική κάστα, να μην στρέψει τον κόσμο εναντίον του...
    Συνηθισμένες τακτικές... Μας τελειώσαν κύριε Τσούμπαρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η προσωπική σου επιλογή για αντιμετώπιση της πείνας, είναι να τρέφεσαι με θεωρίες συνωμοσίας, πάω πάσο... Να μου επιτρέψεις όμως να συμπληρώσω πως οι "τακτικές" κάθε είδους, απαιτούν και "σχεδιασμό", λέξη άγνωστη - ως γνωστόν - στο περιβάλλον της ομάδας μας εδώ και 3-4 χρόνια!

      Διαγραφή
  3. Χιλιοπαιγμένα έργα... Δεν μάθαμε πλέον μόνο το "ρετιρέ" ή τους "απαράδεκτους" απ' έξω κ. πρώην υπεύθυνε γραφείου τύπου (ή ότι διάολο ήσασταν τέλοσπάντων).

    Βρείτε τρόπο εσείς να γεμίσετε του χρόνου το Αρένα... Οι καλές μέρες τελείωσαν... Ο κόσμος ξύπνησε...

    Υ.Γ. Αν εγώ τρέφομαι με θεωρίες συνωμοσίας κ. Τσούμπαρη, εσείς θα μας εξηγήσετε με τι τρέφεστε την τελευταία επταετία; Άραγε, με τι τρέφονταν όλοι οι νέοι δημοσιογράφοι της πόλης, που είχατε υπό την σκέπην σας; Αναρωτηθήκατε ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή