17 Απρ 2012

Eκ του πονηρού τα σενάρια για υποβιβασμό περισσότερων ομάδων της Football League

Πόσο θα 'θελα, κάτι μέρες σαν κι αυτή, να ζω σε μια κοινωνία χωρίς συμβατικές υποχρεώσεις; Πόσο θα 'θελα, για την γαλήνη της ψυχής μου, να μην απαιτείται να γράψω σήμερα ούτε άρθρο σχετικό με τα τεκταινόμενα σε ΑΕΛ και Football League, ούτε αργότερα, προγνωστικά για το στοίχημα; "Η ζωή συνεχίζεται", θα πει κάποιος, ακόμη κι αν χρειαστεί να ξεπεραστούν γεγονότα που κάνουν σμπαράλια τον συναισθηματικό μας κόσμο... Συμφωνώ, επισημαίνοντας μόνο ότι η ζωή συνεχίζεται αναγκάζοντάς μας ώρες - ώρες να έρθουμε σε ευθεία αντιπαράθεση ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με μένα, που αντί να βάλω ένα ποτηράκι, ακούγοντας στη διαπασών "το κουταλάκι" και "τον Αύγουστο" αντάμα, κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και για να προλάβω την αυριανή συνεδρίαση της Football League, σκαρώνω ένα άρθρο με το οποίο θέλω να καταδείξω πως όποιος μιλάει για υποβιβασμό 2+3 ομάδων απ' το φετινό πρωτάθλημα, το κάνει ή από ασχετοσύνη ή εκ του πονηρού!



Όπως ίσως γνωρίζετε, με δεδομένη την πάγια τακτική των ελληνικών ποδοσφαιρικών Λιγκών, να κινούνται στην ομίχλη ώστε να μπορούν ενίοτε να εξυπηρετούν τους ημέτερους, κυκλοφορεί τελευταία ένα περίεργο σενάριο που λέει πως ναι μεν απ' τη φετινή FL πέφτουν τρεις χωρίς play out, αλλά εξετάζεται (!) αν οι δύο που ήδη υποβιβάστηκαν είναι ο Διαγόρας κι ο Εθνικός Αστέρας (άρα ψάχνουμε για μια) ή αν οι δύο αυτές ομάδες θεωρηθεί πως αποβάλλονται του πρωταθλήματος, άρα θα πρέπει να υποβιβαστούν κι άλλες τρεις...

Για να δούμε λοιπόν τη συμβαίνει, απ' τη στιγμή που η ΑΕΛ κατάφερε να μπλεχτεί σ' αυτόν τον κυκεώνα - γιατί περί κατορθώματος πρόκειται - και δεδομένου ότι στα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου μας δεν το 'χουν και πολύ να της φορέσουν κανέναν ανύπαρκτο κανονισμό και να την στείλουν αδιάβαστη. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

ΔΕΔΟΜΕΝΟ 1ο: Ξεκινάμε από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων, όπως αυτός τροποποιήθηκε και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ το περασμένο καλοκαίρι. Εκεί λοιπόν και συγκεκριμένα στο Άρθρο 33 (περί υποβιβασμού ομάδων με αρνητική βαθμολογία), λέει πως 

Θυμίζω πως στις περιπτώσεις τόσο του Διαγόρα όσο και του Εθνικού Αστέρα, ο μη ορισμός τριων αγώνων τους προέκυψε από αδυναμία πλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων έναντι ποδοσφαιριστών, μετά από σχετική απόφαση του ΤΔΔ την οποία εφήρμοσε η διοργανώτρια δια των αρμοδίων οργάνων της. Ωστόσο, αν θέλετε να λάβετε πλήρη γνώση των σχετικών κανονισμών, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 17, σας παραθέτω και το σχετικό link: 



ΔΕΔΟΜΕΝΟ 2ο: Και πάμε στο Άρθρο 3 της προκήρυξης της φετινής Football League, το οποίο είναι εξίσου σαφές και μάλιστα, βάση αυτού, η τακτική που ακολουθείται ορθά μέχρι στιγμής απ' την διοργανώτρια είναι να κατακυρώνει τα παιχνίδια υπέρ των αντιπάλων του Διαγόρα και του Εθνικού Αστέρα, επιτρέποντας μάλιστα σε ποδοσφαιριστές των ομάδων αυτών να εκτίουν ποινές στα συγκεκριμένα ματς, παρότι δεν ορίζονται επισήμως λόγω του αποκλεισμού και όχι φυσικά της αποβολής, των ΠΑΕ της Ρόδου και της Καισαριανής. Για την ακρίβεια στην προκήρυξη αναφέρεται


Είναι λοιπόν ν' απορεί κανείς γιατί υφίσταται θέμα, όπως ανήσυχος μου το έθεσε προ ημερών ακροατής του ραδιοφωνικού tsoumbox, θορυβημένος από σχετικό ρεπορτάζ που ανέφερε ότι "το θέμα είναι ανοιχτό και η FL δεν βιάζεται ν' αποφασίσει"! Δηλαδή τι περιμένει; Να δει πρώτα ποιά είναι η τελευταία πεντάδα της βαθμολογίας; Για την ιστορία πάντως, πάρτε κι εδώ το σχετικό link με την προκήρυξη:




ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ: Καλό είναι βέβαια, με όσα έχουμε δει, να 'χουμε πάντα το νου μας σε εξελίξεις και αποφάσεις που σ' αυτή τη χώρα ουδείς εγγυάται πως θα 'ναι και σύννομες, ειδικά αν φτάσουν υποθέσεις να κριθούν από κάτι επιτροπές τύπου... Αφέσεων. Εκεί που είναι σαφές πως δεν υπάρχει ασχετοσύνη, παρά μόνο πονηριά και συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση, φυσικά, αυτός που προωθεί αυθαίρετη ερμηνεία κανονισμών είναι ο μαϊμού Ηρακλής (Ποντίων Κατερίνης), που με το λάβαρο του αδικημένου παλεύει μήπως αδράξει την ευκαιρία άμεσης ανόδου, σε περίπτωση που πέσουν πέντε ομάδες απ' την FL. Το πρόσχημα δε, είναι προφανώς η τελευταία παράγραφος του Άρθρου 8 της προκήρυξης, που λέει συγκεκριμένα


Όμως, είναι τουλάχιστον ανόητο (για όσους γνωρίζουν ελληνικά κι έχουν κοινό νου) να επικαλείται κανείς αυτή την παράγραφο, η οποία αναφέρεται σε "ποινή υποβιβασμού", η οποία προκύπτει - αν δεν αλλάξει κάτι, όπως συνέβη με τη Super League - σε περίπτωση μη αδειοδότησης, για οποιοδήποτε λόγο.

Ελπίζω ειλικρινά να μη χρειαστεί να επανέλθω στο θέμα, γιατί δεν θα μου δώσουν το δικαίωμα ούτε η ΑΕΛ, ούτε τα... όργανα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου