19 Απρ 2012

Ζει, ζει, αλλά... που μας οδηγεί;


Μέρες έχω να σχολιάσω τα της ΑΕΛ και μαζεύτηκαν πολλά. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τη μια και μοναδική είδηση της… ανάστασης του Κώστα Πηλαδάκη. Ζει, ζει… ανακράξαμε όλοι μαζί διαβάζοντας από προχθές δηλώσεις του στον Τύπο, δια του οποίου επέλεξε να επικοινωνήσει με τον (έξω) κόσμο της ομάδας, μετά την από 14/3 εξαφάνιση και αναζήτησή του. Αφού λοιπόν λύσαμε το βασικό ζητούμενο, πάμε να δούμε τι είπε κι αυτός κι αυτοί που ζητώντας ψήφο σωτηρίας (αφού μας κατέστρεψαν) πάνε να μας βγάλουν για μια ακόμη φορά χαζούς και τα… μυστήρια που συμβαίνουν εσχάτως στο ελληνικό ποδόσφαιρο…


  • Μήπως, όμως, το θέμα να μην είναι τελικά το τι είπε ο Πηλαδάκης, αλλά το τι δεν είπε; Γιατί ναι μεν είπε ότι πρέπει ως το τέλος της σεζόν να δοθούν 3 μύρια κι ότι το κράτος εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για τον ΦΠΑ του γηπέδου, αλλά δεν είπε τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτά τα απαιτητά χρήματα αν δεν ανοίξει ο κορβανάς του δημοσίου!
  • Δεν θέλω να συνδέσω την παραπάνω απορία μου με το «έχω αποφασίσει αλλά θα μιλήσω αργότερα γιατί προέχει η σωτηρία της ομάδας». Αν η απόφαση είναι για καλό, γιατί δεν τη λέει; Αν το κάνω όμως, θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πλάσει τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Έχω που έχω αϋπνίες από άλλα κι άλλα, δεν είμαι για τέτοια…
  • Αντίθετα, θέλω πολύ να πιστέψω πως ισχύει η διαβεβαίωση που μου έδωσε από ραδιοφώνου τα Χριστούγεννα, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την (όποιας μορφής τελικά) αδειοδότηση!
  • Με την απόφαση να προτείνει εκ περιτροπής εργασία στο προσωπικό της ΠΑΕ, ο πρόεδρος της ΑΕΛ μου ‘φερε στο νου εκείνη την ανακοίνωση των Monsters που διαχώριζε την ομάδα απ’ την εταιρεία και ταυτόχρονα το «Π» απ’ το «ΑΕ». Εκείνη η ανακοίνωση είναι που δικαιώνεται τώρα, γιατί ακριβώς μια τέτοια διοικητική απόφαση δικαιολογείται βάση νόμου για την επιβίωση μιας ΑΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το «Π», όταν το μέγεθος αυτής της ΠΑΕ ορίζεται από μια άλλη ΑΕ, αυτή της Λάρισας!
  • Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η αδυναμία του Πηλαδάκη να εμπνεύσει πλέον το οτιδήποτε, ακόμη και την παραμονή στη Β’ Εθνική, πολλαπλασιάζεται. Περισσότερο εμπνέει κόσμο και παίκτες η αντιπρόταση των υπαλλήλων να δουλεύουν εκ περιτροπής αλλά αμισθί, για να βγάλει τη χρονιά η ομάδα, παρά εκείνος που περνάει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο μεταξύ των πέντε κορυφαίων της χώρας, για απρόσωπη επιχείρηση.
  • Κι άντε, εμείς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα με το ταμείο της ΑΕΛ. Ο πρόεδρός της καταλαβαίνει πόσο σοκαριστικό είναι για τους απ’ έξω, να βλέπουν να παραπαίει σε όλα τα επίπεδα η ομάδα που πριν έξι χρόνια έπαιζε ιντερτότο, πριν πέντε χρόνια σήκωνε κύπελλο, πριν τέσσερα έπαιζε στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ και πριν τρία έπαιζε play offs στη Σούπερ Λίγκα, με εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό εισιτήριο; Κι εν τέλει, έχει συνειδητοποιήσει πως φτάνοντάς την σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι τη βρήκε όταν την αγόρασε, η αρνητική εντύπωση για την διαδρομή του ξεπερνάει την θετική;
  • Μια ερώτηση πριν περάσω σ’ άλλο θέμα: Η κάλυψη της τρύπας της υπόθεσης Λυράκη, αποτελεί μέρος του ανοίγματος της ΠΑΕ; Γιατί εγώ ήξερα πως την κάλυψε ο Πηλαδάκης σε προσωπικό επίπεδο, σεβόμενος τη λαϊκή ρήση που λέει πως «τα λάθη πληρώνονται»!
  • Αν όπως ακούγεται, περάσει νόμος που λέει πως τα χρέη επιχειρήσεων προς το δημόσιο θα συμψηφιστούν με τα χρέη του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, θα ωφεληθεί σε κάτι άμεσα η ομάδα; Αναρωτιέμαι, γιατί το χρέος που έχει προς το δημόσιο ελέγχεται. Ρευστό για να πληρώσει παίκτες, προσωπικό και προμηθευτές δεν υπάρχουν!
  • Πάντως, είναι και μερικοί παίκτες που δεν έχουν το Θεό τους. Ένας μάλιστα, αφού έφαγε καλά και στηλώθηκε 3-4 χρόνια, έκανε προσφυγή κι έφυγε αφήνοντας κοντά 2 χιλιάρικα φέσι στην ομάδα από κοινόχρηστα και το καλοριφέρ στα κόκκινα, να γράφει για έναν μήνα τον προϋπολογισμό της πολυκατοικίας.
  • Μέσα στο γενικό χαμό, πάντως, υπάρχει κι ένας προμηθευτής που δηλώνει πως η ΠΑΕ δεν του χρωστάει "ούτε σεντς". Κι επειδή τον πιστεύω, καταλήγω στο συμπέρασμα πως μπορεί οι παίκτες να μην πληρώνονται, αλλά τουλάχιστον, τρώνε καλά!
  • Βέβαια, δεν ξέρω αν αυτό αρκεί για να κρατήσει τις εξελίξεις, αν με το καλό έρθει η νίκη με τα Γιαννιτσά και προστεθεί στο λογαριασμό το τρίποντο με τον Διαγόρα. Εκτός κι αν οι «βυσσινί» δεχθούν εκ περιτροπής… συμβόλαια, ήτοι προπόνηση μόνο την παραμονή ενός αγώνα και συμμετοχή στην αποστολή!!!
  • Λένε πως η οικονομική κρίση θα φέρει τουλάχιστον ένα καλό. Την στροφή στο ντόπιο υλικό νεαρής ηλικίας. Κι εγώ λέω πως ότι γίνεται με το ζόρι, δεν φέρνει αποτέλεσμα. Το θέμα είναι κάθε κίνηση να γίνεται με αποφασιστικότητα και σχέδιο το οποίο θα εκπονούν οι κατάλληλοι και θα υπηρετούν ακόμη πιο κατάλληλοι.
  • Δείτε για παράδειγμα και το προεκλογικό σκηνικό… Η ανανέωση στις λίστες του ΠΑΣΟΚ οφείλεται σε επιλογή ή στην άρνηση του κάθε Γείτονα να κατεβεί υποψήφιος; Την ίδια απορία έχω φυσικά και για τις επιλογές του Σαμαρά.
  • Ο τελευταίος και ο Βενιζέλος, εκτός απ’ την πολιτική κατεύθυνση, έχουν κάτι κοινό ακόμη. Την κοντή μνήμη. Ο πρώτος δεν ξέρει τίποτα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπαδήμου κι ο δεύτερος για τον Τσοχατζόπουλο!
  • Δεν άκουσα και θέλω να με βοηθήσετε μην παρεξηγήσω και κανέναν… Δεσμεύτηκε κανείς πολιτικός αρχηγός για την δήμευση της περιουσίας του Άκη, όταν κριθεί τέλος πάντων η υπόθεση δικαστικά;
  • Πολιτική ευθύνη για όλα τα σκάνδαλα που θυμήθηκε τώρα το κράτος μας να ξεσκεπάσει υπάρχει ή όχι; Για να ξέρουμε… Ήξερε τάχα το ΠΑΣΟΚ κι οι κυβερνήσεις του τη δράση του Τσοχατζόπουλου, που ‘χε πάρει χαμπάρι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα; Ήξεραν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες για τις ψευδείς δηλώσεις στελεχών, για τα φαγοπότια σε ΙΚΑ, ΜΙΚΑ, ΣΙΚΑ και τα συναφή; Ήξερε τέλος πάντων η δεξιά τι ποιεί το… κέντρο της και αντίστροφα; Ή ο καθένας δρούσε μόνος του και κατάφερνε παντού και πάντα να μην τον παίρνει κανείς χαμπάρι;
  • Αλήθεια, ο Ζαγοράκης κι ο Βρύζας ήξεραν από πού έβρισκε ο Σαχπατζίδης τα λεφτά που έριχνε στον ΠΑΟΚ;
  • Δεν θυμάμαι, ο εν λόγω ήταν απ’ την αρχή στην παρέα του «δικεφάλου» ή προέκυψε μετά τις διαδοχικές επισκέψεις των παραγόντων του στα υπουργεία, για την γνωστή επαιτεία έναντι των διαχρονικών αδικιών που είχε υποστεί ο σύλλογος απ’ «το κράτος των Αθηνών»;
  • Δεν το πίστευα με τίποτα ότι θα συμβεί, αλλά να που συμβαίνει. Ο Εργοτέλης, η ομάδα του προέδρου της Λίγκας επί ημερών Μαρινάκη, είναι φαβορί για υποβιβασμό. Όχι ότι καθάρισε η Κέρκυρα με αντίπαλο τον Άρη, τη στιγμή που ο Πανόπουλος έχει τη διάθεση να βοηθήσει τον Παπουτσάκη έναντι των Φαιάκων. Ωστόσο, έγινε σαφής η προτίμηση του μεγάλου αφεντικού!
  • Πάντως, αν πέσει ο Παπουτσάκης, θα μείνει στην ιστορία σαν το μεγαλύτερο θύμα του παραγοντισμού όπως νοείται στην Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερο κι απ’ τον Σαμαρά, αν όντως πίστευε τότε, το ’96, ότι οι φίλοι του Θεοδωρίδης και Κανελλάκης θα βοηθήσουν την ΑΕΛ κι όχι τον επίσης φίλο, Λουκόπουλο.
  • Εκτός κι αν υπάρχουν ταγμένα τίποτα ανταποδοτικά οφέλη ή αν δουν αλλιώς την κατάσταση και πάνε σε γιαλαντζί σωτηρίες με παραμονή σε Λίγκα 18 ομάδων, αφού πλέον ο Πηλαδάκης δεν διεκδικεί θέση!
  • Κάτι τελευταίο κι εμπιστευτικό: Τρία πράγματα με ανατριχιάζουν πάντα και αβίαστα στη ζωή μου… Η φωνή του Μητροπάνου, το ηχόχρωμα των τραγουδιών του Παπάζογλου που τραγουδάει ο ίδιος και τα γκολ της ΑΕΛ. Καλό του ταξίδι…

Υ.Γ. Αν ξέχασα κάτι να με συμπαθάτε. Κι αύριο μέρα είναι…

1 σχόλιο: