12 Οκτ 2018

Από τη "Σελεσάο"... στη Φιλιππούπολη!!! (VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)



Όταν διάβασα την είδηση την είχα περάσει στο "ντούκου", αλλά σήμερα...

...είπα να την ψάξω έτσι από περιέργεια κι έμεινα "κάγκελο". Η είδηση λοιπόν είχε δημοσιευθεί στην επίσημη σελίδα της ΠΑΕ Απόλλων Λάρισας, κατά την ανακοίνωση της μεταγραφής του 23χρονου Βραζιλιάνου επιθετικού Λούκας Πολέτο κι έλεγε ότι μεταξύ άλλων "παρών στη Φιλιππούπολη ήταν και ο πατέρας του ποδοσφαιριστή, μεγάλη φυσιογνωμία του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και της Εθνικής, που μεσουράνησε τη δεκαετία του '80 στη χώρα του καφέ, Πάουλο Ρομπέρτο Κέρτις Κόστα"!!!

Αλήθεια είναι πως θεώρησα την αναφορά ως λεκτική υπερβολή, το μέγεθος της οποίας είπα να διαπιστώσω. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ως λάτρης της μεγάλης "σελεσάο" του Ζίκο, του Σόκρατες και των λοιπών μπαλαδόρων, είχα την απορία να δω ποιός τάχα να 'ταν αυτός ο παίκτης και δεν τον θυμάμαι, ξεχνώντας ο φουκαράς ότι τότε από Λατίνους ξέραμε μόνο όσους παίζουν σε Μουντιάλ και σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Η πρόσβαση σε πληροφορίες και εικόνα για όσα γίνονταν στη Ν.Αμερική το υπόλοιπο διάστημα, ήταν μηδενική. Googlαρα λοιπόν Paulo Roberto Curtis Costa και να 'μαι...



Ο τύπος με το κυκλωμένο πρόσωπο στην πάνω φωτογραφία, που μεγάλωνε στα... πόδια του για δύο χρόνια τον Ρονάλντο που λέει ο λόγος και αποδεικνύει η πρώτη και κύρια φωτογραφία του θέματος, ο πατέρας πάντα του Πολέτο, μόνο τυχαίος δεν είναι. Μιλάμε για παικταρά με τα όλα του, δεξί μπακ ισάξιο του αξέχαστου Ζοσιμάρ, που μακάρι ο γιος του να 'χει να δώσει όσα σήμερα στα 56 του είναι βέβαιο πως μπορεί να κάνει κι ο μπαμπάς αν του φορέσουν τα γαλανόλευκα!!! Μιλάμε όμως ταυτόχρονα και για έναν ποδοσφαιριστή με θρυλικό όνομα στη χώρα του, καθώς είναι ο μοναδικός που στη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε για εννέα διαφορετικές πρωτοκλασάτες ομάδες, τις οποίες αναφέρω με τυχαία σειρά: Ατλέτικο Μινέιρο, Μποταφόγκο, Κορίνθιανς, Κρουζέιρο, Φλουμινένσε, Γκρέμιο, Σάντος, Σάο Πάολο και Βάσκο Ντε Γκάμα... Ζαλίστηκα!!!

Με τη φανέλα τεσσάρων μόλις εξ' αυτών τον βλέπετε ενδεικτικά στη φωτογραφία που ακολουθεί:


Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι σ' αυτή την ξεχωριστή διαδρομή που ξεκίνησε επαγγελματικά το 1981 και ολοκληρώθηκε το 2000, όταν ο Πάουλο Ρομπέρτο ήταν 38 ετών, είναι πως με την Γκρέμιο κατέκτησε πρωτάθλημα Βραζιλίας, Κόπα Λιμπερταδόρες και Ιντερκοντινένταλ Καπ, τρεις φορές το πρωτάθλημα "Καριόκα" με Βάσκο και Μποταφόγκο, το Σούπερ Καπ του Λιμπερταδόρες κι επίσης Κύπελλο Βραζιλίας με την Κρουζέιρο, με την οποία σήκωσε και δύο φορές το πρωτάθλημα του Μινέιρο, όπως έκανε αργότερα μια φορά και με την Ατλέτικο.


Κορυφαίες ωστόσο στιγμές του, ήταν εκείνες που του χάρισαν οι 7 συμμετοχές και το ένα γκολ που πέτυχε για την απίστευτη Εθνική Βραζιλίας εκείνης της εποχής, με την οποία αγωνίστηκε στο Κόπα Αμέρικα του '83, ενώ συμμετείχε και στην αποστολή της το 1989, για σειρά φιλικών στην Ευρώπη!!!


Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι λοιπόν το αφιέρωμα που του 'χει γίνει από την βραζιλιάνικη τηλεόραση και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε για να θυμηθείτε οι παλιότεροι την ατμόσφαιρα εκείνου του ποδοσφαίρου και να απολαύσετε οι νεότεροι αποθεωτικές στιγμές από μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα, όπως το γκολ του με τη "Σελεσάο", τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Λιμπερταδόρες και άλλων τίτλων και άλλα πολλά...


Αν πάλι δεν έχετε τον χρόνο, καλό είναι και το τρέιλερ:


Προσωπικά δηλώνω άτυχος που δεν ήμουν τη μέρα που έπρεπε στη Φιλιππούπολη για να να τον γνωρίσω κι εντυπωσιασμένος που ένας τέτοιος άνθρωπος πάτησε το πόδι του εκεί, έστω κι από σπόντα... Πλέον ανυπομονώ να πάνε όλα καλά με τον γιο του, για να ξανάρθει σύντομα στη Λάρισα ο Πάουλο Ρομπέρτο να τον καμαρώσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου