27 Ιουλ 2018

Άλλο τα αυτονόητα κι άλλο αυτά που ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν!!!



Αν όχι τώρα, πότε; Το ζήτημα των παραλίων της Λάρισας προσπάθησα...
...εξ' αρχής να το προσεγγίσω, με το που αντιλήφθηκα τι ακριβώς έγινε στο Μάτι. Κι όσο πληθαίνουν οι αναλύσεις για τα γεγονότα και τις παραλήψεις που οδήγησαν σ' αυτή την τραγωδία, τόσο θα επιμένω για να μην ξεχαστεί...


Συμφωνώ με όλους εκείνους που λένε πως τα κανάλια κι οι προβολείς της δημοσιότητας πρέπει σιγά-σιγά να φύγουν απ' τα παράλια της Αττικής, μήπως κι αποκατασταθεί κάτι απ' την ψυχολογία και την χαμένη εδώ και μέρες κανονικότητα της ζωής, σ' όλη την υπόλοιπη επικράτεια.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει οι προβολείς αυτοί να σβήσουν. Πρέπει να παραμείνουν αναμμένοι, στρέφοντας τα φώτα τους στα τόσα άλλα...Μάτια που ανοιγοκλείνουν σήμερα γεμάτα ζωή, αλλά αρκεί μια ριπή δαιμονισμένου καυτού αέρα να τα κλείσει για πάντα, όταν δεν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.

Ωστόσο, η προσέγγιση που έκανα από την Τετάρτη κιόλας ήταν γενική, όσο και η προσωπική μου σχέση με την περιοχή. Γι' αυτό και σήμερα, θα χρησιμοποιήσω τις 2-3 σταχυολογημένες αναφορές φίλων, που έχουν προφανώς πιο ειδική γνώση, ώστε να δίνουν περιεχόμενο στην ανησυχία μου και να θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, κατ' αρχάς μέσω των social media κι ελπίζω σύντομα και σε θεσμικό επίπεδο, ειδικά αν διακρίνουν οποιαδήποτε ολιγωρία...

Όπως για παράδειγμα, ο Αντώνης Μπεϊνάς, που έγραψε:

"Εμεις που είμαστε ενας δασικός δήμος πρέπει να κάτσουμε όλοι να δούμε σοβαρά την πολιτική προστασία.Με φραγμένες παραλίες και σιτες παντού στο πίσω μέρος της Βελίκας χωρις εξοδους διαφυγής παιζουμε με τον θάνατο.Δεν μπορώ καν να διαννοηθώ τι θα συμβεί αν παρει φωτιά το βασιλικό κτήμα.Με ενα μονο δρόμο απο του σκιαθά και μετα,βραχια απο κατω και ζουγκλα απο πανω απο το δρόμο.εκει θα γινει αρμαγεδών.Δεν υπαρχει καμία διαφυγή.Πολυδεντρι και Ρακοποταμος θα εξαφανιστουν απο το χαρτη.εξω απο το ξενοδοχείο εδω σ εμένα ο κρουνος εδω κ ενα μηνα ειναι χαλασμένος οπως μ ενημερωσαν οι πυροσβέστες.Η πρόληψη θα μας σωσει.πρεπει να κανουμε συντονισμο ολων των δυναμεων του τοπου".



Όπως ο Κυριάκος Μεσσήνης που ρώτησε:

"Επειδή έχω μάθει να είμαι χρήσιμος, τώρα πάνω στην τούρλα του χαμού, έχω μερικές ερωτήσεις για την περιοχή των παραλίων μας:
-Υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί σε αυτό το χάος των δαιδαλωδών δρομίσκων, πίσω από την βιτρίνα του κεντρικού παραλιακού δρόμου Αγιοκάμπου - Σωτηρίτσας - Βελίκας;
-Υπάρχει σκέψη του Δήμου Αγιάς, να υποχρεώσει ή να ζητήσει από τους οικοπεδούχους που συνορεύουν με τα χαώδη δρομάκια, να δώσει η κάθε πλευρά από 1 μέτρο οικοπέδου, για να ανοίξουν οι δρόμοι και να χωρούν 2 αυτοκίνητα καθώς και το πυροσβεστικό όχημα; Κι' όσοι οικοπεδούχοι δεν δώσουν να δαχτυλοδειχτούν.
-Υπάρχει πρόθεση από αυτούς τους οικοπεδούχους, να ζητήσουν από μόνοι τους, να δώσουν από 1 μέτρο οικόπεδο, ώστε να μπορούν να σωθούν, αν γίνει το κακό; Γιατί αν πάρουν φωτιά, πυροσβεστικό όχημα δεν μπαίνει εκεί μέσα, ούτε οι ίδιοι θα μπορέσουν να ξεφύγουν.
-Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τον Δήμο Αγιάς;
και τέλος
-Πόσοι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών έχουν μέσα στο εξοχικό τους, για τα αντίστοιχα άτομα που μένουν, στολές πυροπροστασίας, σωσίβια και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Γιατί ψησταριά σίγουρα έχουν, μπασκέτα επίσης, κήπο με ντοματιές επίσης, υπαίθρια ντουζιέρα κλπ. Αλλά για να τα απολαμβάνουν αυτά, πρέπει να ζουν. Και εκεί οι συνθήκες είναι ίδιες με το Μάτι. Και το Μάτι θρηνεί 100 περίπου νεκρούς. Και ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!!!
**θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα, αλλά θα κούραζα και δεν το θέλω, γράφω κάποια που τώρα μάλλον είναι αυτονόητα".




Όπως ο Γρηγόρης Καλαγιάς που σχολίασε:

"το 1920 το πρώην Βασιλικό δάσος του Πολυδενδρίου είχε 38 χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες σήμερα δεν έχει καμιά .Την ημέρα του 15Αύγουστου ανεβαίνουν στην εκκλησία πάνω από 1000 πιστοί σε ένα δρομάκι με ξερά χόρτα μόλις 3 μέτρων.Με μια φωυιά από εξάτμιση όλοι εγκλωβίζονται"...


Κι όπως ο Αριστόβουλος, θέτοντας και το θέμα των Μεσαγγάλων:

"Μεσάγγαλα Λάρισας. Αν νομίζεται ότι ο χάρτης τα δείχνει οκ τότε κάντε ζουμ. Η άναρχη δόμηση και τα αυθαίρετα(το 80%δηλαδή) έχουν φτιαχτεί έτσι που μόνο 1 ΙΧ χωράει. Πυροσβεστικό δεν χωράει να περάσει. Εκεί που βγαίνεις θάλασσα τσουπ ένας μαντρότοιχος... Τι; δεν τα ξέρουμε; Είστε όλοι υποκριτές. Απλά δε συνέβη ακόμα κανένα κακό"...



Βέβαια και η τοπική αυτοδιοίκηση βλέπω πως δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, παρά να δράσει ή να αντιδράσει σε όλα αυτά. Αλλά οφείλουμε κι εμείς με βάση τις απαιτήσεις μας από εκείνους, να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Δηλαδή να πούμε ότι:

- Καλά έκανε ο Περιφερειάρχης και συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για την πυροπροστασία. Αυτό όμως είναι το αυτονόητο. Και στην προκειμένη περίπτωση, το απλά αυτονόητο μ' αυτά που ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν, όπως περιγράφονται πιο πάνω, είναι δύο αλληλένδετα μεν, αλλά και εντελώς διαφορετικά πράγματα!

- Είναι μια αρχή να παραδέχεται ένας δημοτικός άρχοντας πως η Λάρισα δεν διαθέτει σχέδιο για μια σειρά καταστροφικών φαινομένων, αλλά δεν έχει απολύτως κανένα νόημα αν δεν υπάρχει η συνέχεια που ΠΡΕΠΕΙ!

Και καταλήγω απευθυνόμενος στον φίλο μου τον Αντώνη τον Γκουντάρα, που τον ξέρω απ' όταν παραθέριζα παιδί στη Βελίκα κι ακόμη καλύτερα από μετά, όταν τον συνάντησα πρώτα ως αντίπαλο στα ερασιτεχνικά γήπεδα και μετά ως δημοσιογράφος τον τοπικό παράγοντα, για να του πω πως αυτά που έλεγε τότε, το 2014, είναι αντίστοιχα με όσα δήλωναν οι δήμαρχοι Μαραθώνα, Ραφήνας και πολλοί ακόμη ομόλογοί του, όλες τις προηγούμενες φορές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές.

Να όμως που έκατσε κι η πιο στραβή απ' όλες. Και τώρα που έκατσε, δεν προσπαθείς απλά... Απαιτείς απ' όλους, αρχές και δημότες, να κάνουν το σωστό, αντιλαμβανόμενοι πως δεν ξεκινάμε απ' το μηδέν, αλλά απ' το μείον... Γιατί αυτή η πιο στραβή αργά ή γρήγορα θα έρθει. Δεν το λέω εγώ. ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΔΩ!!!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου