4 Μαΐ 2012

Χαρά στο κουράγιο μας...



Ήμουν ένας από τους αρκετούς, είναι αλήθεια, που βρέθηκαν το βράδυ στο AEL FC ARENA, προκειμένου ν' ακούσω τις σκέψεις μιας ομάδας συμπολιτών μου για μια βιώσιμη λύση σχετικά με το μέλλον της ΑΕΛ. Το τι ακριβώς ειπώθηκε το 'χουν δώσει από ώρες τα ενημερωτικά sites. Αυτό που θέλω να πω εγώ, είναι πως φεύγοντας περίπου μια ώρα μετά τη λήξη της συγκέντρωσης κι αφού περιπλανήθηκα σε διάφορα "πηγαδάκια", σκεφτόμουν κι εξακολουθώ να σκέφτομαι τα εξής...


- Χαρά στο κουράγιο εκείνων που σε τόσο δύσκολες οικονομικά στιγμές, έχουν τη διάθεση να εκτεθούν, συλλαμβάνοντας ένα συλλογικό εγχείρημα που θεωρητικά ακούγεται από όμορφο έως ιδανικό, αλλά δεν το έχουν επεξαργαστεί ακόμη σε βαθμό που να πείθει για την προοπτική επιτυχημένης εφαρμογής του.  Απλά, οι έχοντες την ιδέα, έδωσαν μια πρώτη μορφή σε κάτι που συζητιέται χρόνια, αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για να προχωρήσει... Ίσως σ' ένα μεταγενέστερο στάδιο επεξεργασίας να είναι πιο πειστικό, αλλά δεν μπορώ να εκτιμήσω ούτε τον χρόνο που χρειάζεται, ούτε φυσικά το αν διατίθεται αυτός ο χρόνος. Μακάρι να ανταποκριθεί τόσος κόσμος όσος απαιτείται, για να το μάθουμε κάποια στιγμή.

Χαρά στο κουράγιο και όλων των παρευρισκόμένων, βέβαια, πολλοί εκ των οποίων είναι βέβαιο πως αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στα σπίτια τους, αλλά δεν έπαψαν ν' ανησυχούν και για την ΑΕΛ!

- Ενώ δεν είμαι σε καμιά περίπτωση απ' τους ανθρώπους που αποδίδουν ρόλους και δικάζουν προθέσεις, οφείλω να ομολογήσω ότι σε μια εποχή κατά την οποία βασιλεύει η δυσπιστία απέναντι στον Πηλαδάκη και τις επιλογές του, είναι επικοινωνιακό σφάλμα απ' την πλευρά της κίνησης, η παρουσία στο πρώτο πλάνο του πάνελ, του μετόχου και νυν γενικού διευθυντή της ΠΑΕ, Λουκά Σάββα. Επαναλαμβάνω ότι προσωπικά δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω για τις προθέσεις του, τη στιγμή μάλιστα που συν τοις άλλοις, έπρεπε κάποιος να μεταφέρει και τις θέσεις του Πηλαδάκη επί της κίνησης. Ο κόσμος όμως στον οποίο απευθύνεται η πρόσκληση συμμετοχής στο εγχείρημα, δεν είναι εύκολο να μείνει ανεπηρέαστος απ' την σημερινή ιδιότητα ενός ανθρώπου που προέρχεται μεν απ' τον οπαδικό χώρο, αλλά πολύ πρόσφατα μπήκε στην μοιραία διαδικασία φθοράς, υπερασπιζόμενος επιλογές της διοίκησης στις οποίες αντέδρασε η πλειοψηφία των οπαδών. Τα διαφόρων ειδών σενάρια, λοιπόν, δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν, πλήττοντας μια προσπάθεια που τελικά, ξεκινάει - δίχως, φαντάζομαι - να το θέλει, από αρνητική αφετηρία.

- Ο πολύς κόσμος, ο πολύ απλός φίλαθλος αν μου επιτρέπεται ο όρος, δεν είναι του επιχειρείν ώστε να αναγνωρίζει και την κρατούσα ορολογία. Είναι λοιπόν πιο ξεκάθαρο αντί της "δωρεάν παραχώρησης των μετοχών" (που μπορεί να στέκει αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντίτιμο αγοράς), να ειπωθεί απ' την πλευρά του μεγαλομετόχου ότι οι μετοχές παραχωρούνται αντί μέρους των χρεών της ΠΑΕ, που δεν θα ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν από την πλευρα του ακλόνητες εγγυήσεις για την κάλυψη των υπολοίπων και φυσικά, την παραχώρηση εκτός του 53% και του 37% που κατέχει η Γήπεδο Λάρισας Α.Ε. Κι ασφαλώς, όλα αυτά - όπως σωστά ειπώθηκε - έπειτα από τον απαιτούμενο ορκωτό έλεγχο στην ομάδα.

- Αν και δεν το θέλω, εκτιμώντας τα δεδομένα, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για την πορεία του εγχειρήματος. Περισσότερο πιθανό θεωρώ, με τις παραπάνω προϋποθέσεις, να βρεθεί ακόμη και τώρα ένας παλαβός που θα εμπλακεί, παρά πολλοί, η πλειοψηφία των οποίων θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα και πολλές αποδείξεις για να καταλάβει, να πειστεί και να συμφωνήσει. Ίσως θα 'ταν καλή ιδέα η συγκεκριμένη κίνηση, τώρα που είναι ακόμη νωρίς και για να διασφαλίσει κάποια αποτελεσματικότητα, να στραφεί σε αναζήτηση ομάδας επενδυτών απ' τον επιχειρηματικό χώρο κι όχι πολλών συμμετόχων απ' το σύνολο του κόσμου. Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εμπλεκόμενοι και το πλάνο θα κατανοήσουν πιο γρήγορα ως δομή και πιο ευέλικτοι θα είναι σε επίπεδο διαδικασιών και λειτουργίας. Όπως είπε κι ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ, πρακτικά, είναι πιο εύκολο να βάλουν λίγοι από περισσότερα, παρά πολλοί από λίγα.

Αυτά τα ολίγα κατ' αρχήν, μαζί με τις ευχές μου για καλή επιτυχία κάθε πιθανής προσπάθειας ανεύρεσης λύσης, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής που κοινοποιήθηκε ως σκέψη σήμερα. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς... Αν μη τι άλλο, πήρα κάποιες απαντήσεις σε ορισμένα απ' τα ερωτήματα του απογεύματος. Και προς Θεού... Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό και με κανέναν, όταν πραγματικά πάνω απ' όλους και όλα βρίσκεται η ΑΕΛ! 

Υ.Γ. Ομολογώ πως ήταν έξυπνη κίνηση από πλευράς Πηλαδάκη να προβεί σε δήλωση αποχώρησης πριν τη συγκέντρωση. Έστω κι αν έγινε για να μην θεωρηθεί ότι εξωθείται ή καπελώνεται. Η άλλη εκδοχή που ακούστηκε από μερίδα φιλάθλων, θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί για να διατυπωθεί και γραπτώς. Μακάρι να μη χρειαστεί...


9 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χρήστο θέλω να συμφωνήσω σ ολα οσα γράφεις, μαλιστα εμένα προσωπικά δεν με χαλάει η παρουσία στελέχους της πρώην διοικησης της ΠΑΕ. Χωρίς βεβαια να θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα αυτης της πρωτοβουλίας αυτων των φιλάθλων , εχω την απορία πως μία συζήτηση κάποιων φίλων μεταφέρεται στα μέσα ενημέρωσης σαν κίνημα με παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων . Εχω την εξής απορία , υπάρχουν τόσοι ή κάποιοι που μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ΠΑΕ, γιατι αυτα περί εύρεσης εσόδων απο αγορές εισητηρίων και καποιων μετοχών εμένα προσωπικά μου φαίνονται αστεία και πολύ ρομαντικά. Ο ρομαντισμός ειναι μια ιδιότητα που μ αρεσει και αν θές ειμαι κιόλας, αλλα μπορείς να σκέφτεσαι την σημερινή εποχή , την εποχή των τεχνοκρατών , με ρομαντισμό?
    Δεν ξέρω , γιατι δεν παρακολουθώ τα διοικητικά δρώμενα τον τελευταιο καιρό, γιατι αν θες δεν μ ενδιαφέρουν κιόλας μιας και δεν μπορώ να μπω στην εταιρία κανενός, αλλα θέλω να ρωτήσω , υπηρξε καποια συζητηση με τον Κωστα τον Πηλαδάκη αν μπορει να μεταπεισθει και να μην φύγει απο την ομάδα? Δεν μ ενδιαφερει αν ειναι αρεστός ή δεν ειναι , εμένα με νοιάζει να συνεχίσει να λειτουργεί η ομάδα με τα οποια προβλήματα, καθώς πιστευω δεν υπάρχουν πια οικονομικα εύρωστοι που να θέλουν ν ασχοληθούν μ αυτο το βρώμικο ελλήνικο ποδόσφαιρο. Κι αυτός που έτυχε να βρίσκεται στο προεδρικό θώκο της ΑΕΛ επρεπε να τον διαφυλάξουμε οσο μπορούσαμε. Θέλω να βγω ψεύτης αλλα δεν πιστεύω πως αν τελικά απομακρυνθει ο Πηλαδακης θα συνεχίσει η ομάδα μας να υπάρχει. Και για να μην παρεξηγηθω περι φιλικής σχέσης με τον πρόεδρο , ναι ειναι φίλος μου αλλά εχουμε να μιλήσουμε απο το μάτς με τον Ολυμπιακο Πειραιως , αν αυτο λέει κατι. Ευχαριστώ για την φιλοξενία....Ντόσας Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Μπάμπη, αυτό που αυτή τη στιγμή γνωρίζω είναι πως αν δεν βρεθεί με κανέναν τρόπο διάδοχη κατάσταση, ο Πηλαδάκης θα παραμείνει ως μεγαλομέτοχος και είτε θα επανέλθει επίσημα ως πρόεδρος, είτε θα ορίσει εκείνος Δ.Σ., δρώντας σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις με το περιορισμένο μπάτζετ που εκείνος φυσικά θα ορίσει...

      Διαγραφή
  2. Θεωρεις οτι ο κ. Σαββα "ετρωγε" τον κ, Πηλαδακη απο μεσα? Γιατι οι 11 δεν περιμεναν να τελειωσει το πρωταθλημα με προεδρο στην ομαδα και να κανουν τις ανακοινωσεις τους μετα, ωστε να μην επηρεαστει αγωνιστικα η ομαδα? Γιατι δεν μιλαμε για μια κινηση που να εμπνεει σιγουρια ουτε στους ποδοσφαιριστες ουτε σε οποιονδηποτε ασχολειται με την ΑΕΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υπογραμμίζω ότι δεν πρόκειται να πιθανολογήσω αμαρτωλές προθέσεις, πόσω μάλλον να τις δικάσω. Στο ερώτημά σου πάντως η απάντησή μου είναι όχι. Βρίσκω εύλογο μια τέτοια κίνηση να θέλει να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, ώστε να κερδίσει χρόνο (που και πάλι είναι λίγος) ενόψει της ερχόμενης σεζόν. Στο φινάλε, πρώτα αποφάσισαν τη συγκέντρωση και μετά κοινοποίησε ο Πηλαδάκης την παραίτησή του, μην θεωρηθεί (θέλω να πιστεύω)πως καπελώνεται... Εξάλλου, αν ο κ. Σάββα προετοίμαζε κάτι σε βάρος του Πηλαδάκη, δεν θα είχε εκτεθεί προασπιζόμενος πρόσφατες επιλογές του προέδρου. Θα χρησιμοποιούσε το μικρό έστω ποσοστό που κατέχει, για να αντιπολιτευτεί, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις μιας μερίδας του κόσμου...

      Διαγραφή
  3. o anthropos den thelei na poulisei to katalavainete siga min xarisei kiolas mexri na kseplirosei tin marfin stin Ael proedros thanai. Xristo tha ithela na se rotiso an dialithoume os pae k pame delta mporoume na xrisimopoiisoume to alkazar, i an allaksoume afm meso sigxonefsis?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται νομική συνδρομή και ενδεχομένως ακριβής γνώση των συμβάσεων για να απαντηθούν τα ερωτήματά σου. Θα το κοιτάξω φυσικά... Οφείλω πάντως να σου πω ότι προσωπικά είμαι αντίθετος και με τα δύο ενδεχόμενα. Ούτε η ΑΕΛ πρέπει να πισωγυρίσει στο Αλκαζάρ για οποιονδήποτε λόγο, ούτε φυσικά θα πρέπει να αφεθεί στη μοίρα της, ώστε να επέλθει ανάγκη εξαγοράς ΑΦΜ (που κακώς ορίζεται ως "συγχώνευση"), για την επιβίωση του σήματος και της φανέλας της! Γιατί, κατά τα άλλα, δεν θα πρόκειται για την ΑΕΛ...

      Διαγραφή
  4. Ένα κείμενο, διαδίδεται ταχύτατα από το μεσημέρι στο διαδυκτιο. Ένας οπαδός του Ιωνικού, αναφέρει την τακτική που ακολούθησε η διοίκηση Κανελλάκη, η οποία κατα ένα περίεργο λόγο, έχει αρκετά κοινά με την τακτική που ακολουθεί ο μεγαλομέτοχος (ακόμα) της Α.Ε.Λ. Κώστας Πηλαδάκης.

    Αναλυτικά:



    "Επειδή την ιστορία που περνάτε την περάσαμε κι εμείς, δυό λόγια από τους Rangers.
    Πηλαδάκης και Κανελλάκης είναι συνεταιράκια εδώ και πολλά χρόνια. Εχουν χρηματιστηριακή, μετοχές σε καζίνο κλπ.
    Οτι ακριβώς ανακοίνωσε ο Πηλαδάκης για τη Λάρισα, ανακοίνωσε κι ο Κανελλάκης για τον Ιωνικό πριν δύο χρόνια. Δηλαδή:
    - Υβριστικές ανακοινώσεις της ΠΑΕ προς τον κόσμο που "κάνει επεισόδια"
    - Ανακοινώσεις για το πόσο πολλά εκατομμύρια έχει κοστίσει η ενασχόληση με την ΠΑΕ.
    - Δωρεάν παραχώρηση μετοχών έναντι ενός ευρώ.
    - Κάλυψη των υποχρεώσεων της ΠΑΕ μέχρι να εμφανιστεί αγοραστής για την ομάδα.
    - Ενδιαφέρον "ομάδας επιχειρηματιών" να αγοράσει την ΠΑΕ.

    Μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ και στο rangers.gr θα σας πείσει ότι η ιστορία είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ.
    Η μόνη διαφορά είναι ότι ευτυχώς προλάβαμε και μπλοκάραμε τη συμφωνία με το Δήμο Νικαίας για παραχώρηση του γηπέδου στην ΠΑΕ.

    Στον Ιωνικό εμφανίστηκαν 10 "επιχειρηματίες". Τους ξεσκεπάσαμε μετά από 3 μήνες, τους πετάξαμε με τις κλωτσιές έξω από το γήπεδο και ξεκουμπήστηκαν. Μέχρι την ύστατη στιγμή, προσπαθούσαν να μείνουν στην ομάδα έστω και στη Δ' Εθνική. Μας έστειλαν μπράβους, μας έκαναν
    μηνύσεις, αλλά δεν κάναμε πίσω και τους στείλαμε στο διάολο.
    Το μυστικό για την ομοιότητα στο πλήθος των ενδιαφερόμενων (10 στον Ιωνικό, 11 στη Λάρισα) δεν είναι γιατί βαριούνται να βάλουν λιγότερους. Είναι γιατί με αυτό τον τρόπο σπάνε τις μετοχές σε μερίδια κάτω του 10% έκαστος και αποφεύγουν να καταθέσουν φορολογική ενημερότητα και πόθεν έσχες. Και αποφεύγουν, γιατί απλά δεν έχουν.

    Μέσα σε ένα χρόνο που αναλάβαμε τη διοίκηση, είδαμε με αποδείξεις αυτά που φωνάζαμε τόσα χρόνια. Απίστευτα χρέη, τιμολόγια στην ΠΑΕ ακόμη και για προσωπικές αγορές. Μία από τα ίδια είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε κι εσείς στη δική σας ΠΑΕ, όταν με το καλό τους στείλετε στο διάολο.

    Μην μπείτε σε διαδικασία να συζητήσετε οποιαδήποτε διάδοχη κατάσταση από άγνωστους "επενδυτές". Κανένας δεν είναι τόσο μαλάκας ώστε να έρθει να αγοράσει χρέη. Το μόνο που κάνουν, είναι να κερδίσουν χρόνο για να συνεχίσουν το άρμεγμα της ομάδας. Αρμεγμα = Επιχορηγήσεις, ενοίκια στο γήπεδο κλπ.
    Θα κάνουν ρύθμιση των χρεών, θα πληρώνουν 500 χιλιάρικα το χρόνο στις δόσεις και θα εισπράττουν τα κέρατά τους τα τράγια από το γήπεδο, δηλαδή από εσάς.

    Οι "καινούργιοι" αγοραστές θα έρθουν να σας γλύψουν, θα προσπαθήσουν να σας πάρουν με το μέρος τους. Θα τους ζητήσετε αποδείξεις για τη μεταβίβαση και θα σας παρουσιάσουν μετοχολόγια, τα οποία είναι απλά ιδιωτικά συμφωνητικά με αξία κωλόχαρτου.

    Χτυπήστε τη γροθιά στο μαχαίρι τώρα. Ρίξτε την ομάδα στη Δ' Εθνική, είναι ο μόνος τρόπος να καθαρίσετε. Οχι μόνο τους φορτώνετε τα χρέη στην πλάτη, αλλά σπάτε και τη δουλική σύμβαση για το γήπεδο. Μόλις επανέλθετε στη Β' Εθνική δημιουργείτε καινούργια ΠΑΕ με διαφορετικό ΑΦΜ και κάθονται πάνω όλοι τους.

    Η Λάρισα έχει τεράστια δυναμική. Αφού τα καταφέραμε εμείς στον Ιωνικό, θα τα καταφέρετε κι εσείς.
    Οτι χρειαστείτε, θα είμαστε δίπλα σας. Οχι γιατί έχουμε σχέσεις, αλλά γιατί καμία ομάδα δεν πρέπει να τρέφει κοπρόσκυλα.
    Οι ομάδες ανήκουν στον κόσμο τους και μόνο. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστο θα είχε ενδιαφέρον το σχόλιο σου σχετικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εννοείς να σχολιάσω το παραπάνω κείμενο, θα χρειαστεί να κάνω εικασίες και να μιλήσω για προθέσεις, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία απαιτούνται στην δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Μένω στις επιφυλάξεις που εξ' αρχής κατέθεσα κι όχι φυσικά για τα πρόσωπα (κάποια εκ των οποίων γνωρίζω και δεν μπορώ με ελαφριά καρδιά να τους καταλογίσω τέτοια ευθύνη) και αναμένω τις εξελίξεις για οποιοδήποτε περαιτέρω συμπέρασμα...

      Διαγραφή